Jo yksi baari-ilta voi tehdä peruuttamatonta tuhoa maksalle – tämä on juotuja määriäkin tärkeämpi asia

Ei liikaa kerralla! Tutkimuksen mukaan juomisen kaava saattaa paljastaa maksasairausriskin.

Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus, jota esiintyy jopa neljäsosalla aikuisväestöstä. Joka viidennellä maksan rasvoittuminen on jo edennyt maksatulehdukseksi. 

Maksaa uhkaa esimerkiksi alkoholinkäyttö. Sairaus voi iskeä yllättävänkin nopeasti: Nature Communications -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jo yksi raju baari-ilta voi aiheuttaa maksalle tuhoisia seurauksia.

Juomisen "kaava" oli määrää tärkeämpi 

Tutkimuksen mukaan jo yksi juontikerta voi aiheuttaa vakavia seurauksia henkilöille, jotka juovat runsaasti humaltumistarkoituksissa ja joilla on tiettyjä geneettisiä tekijöitä. Analyysissa tutkittiin yli 312 000 brittiaikuisen tietoja. Tiedot kerättiin UK Biobank -kannasta.

Tutkijoiden mukaan juomisen "kaava" oli juomien määrää tärkeämpi maksasairauksia määrittävä tekijä, kun mukaan otettiin geenitekijät ja kakkostyypin diabetes. Tutkimusta tehneen Linda Ng Fatin mukaan tutkimuksissa havainnoidaan yleensä juotuja määriä.

– Lähestyimme aihetta eri tavalla ja keskityimme juomisen kaavoihin. Havaitsimme, että tämä oli parempi maksasairauksien ennustaja kuin pelkkä määrä. Toinen havaintomme oli, että mitä enemmän riskitekijöitä oli mukana, sitä enemmän "ekstrariski" nousi, kun kaikki tekijät vaikuttivat toisiinsa, Fat kuvailee tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan näyttäisikin siltä, että suuren määrän juominen kerralla on maksalle huonompi vaihtoehto kuin saman juomamäärän juominen pidemmän ajan kuluessa.

Runsas ja nopea juominen lisäsi riskiä sairastua

Rajuksi juomiseksi tutkimuksessa katsottiin 12 alkoholiannosta päivässä jonakin viikon päivänä. 

Suomessa suurkulutuksen raja on miehillä 24, naisilla 16 annosta viikossa. Kaikille turvallista rajaa ei voi määrittää. 

Niille henkilöille, jotka joivat rankasti, kehittyi maksan alkoholikirroosi kolme kertaa todennäköisemmin. Jos henkilöllä oli geneettisiä riskitekijöitä, sairauden riski nousi nelinkertaiseksi; kakkostyypin diabetes nosti riskin kaksinkertaiseksi.

Jos henkilöltä löytyi geneettisiä tekijöitä ja hän myös joi rankasti, riski sairastua oli kuusinkertainen.

Alkoholi on yleisin maksakirroosin aiheuttaja. Kirroosissa maksa kovettuu, kun osa siitä muuttuu sidekudokseksi. Alkoholikirroosi voi olla pitkään oireeton; sen aiheuttamaa maksan sidekudoistumista ei voi peruuttaa hoidoilla.

Katso myös: Tissuttelukin voi johtaa maksasairauteen 

Lue myös:

    Uusimmat