Kaikista syövistä on olemassa vaikeita muotoja. Myös rintasyöpään kuolee Suomessa ihmisiä.
Moni pelkää syöpää. Kyhmy rinnassa tuo edelleen mieleen mahdollisen kuoleman, mutta mikä syövistä on vaarallisin?
Kaikista syövistä on olemassa vaikeita muotoja. Rintasyöpäänkin kuolee edelleen potilaita; Suomessa yli 800 ihmistä vuosittain kuolee eturauhassyöpään.
– Syöpälääkärille haastavia syöpiä on edelleen valitettavasti useita. Keuhkosyöpä on edelleen hyvin vaikea sairaus, samoin maksasyöpä ja haimasyöpä, osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kuvailee.
Hän ei lähtisi listaamaan "tappavinta syöpää".
– Pääsääntöisesti nyrkkisääntö on, että jotta kasvainsairaudesta voisi parantua, se pitäisi pystyä kirurgisesti tai sädehoidolla poistamaan. Ja kun kyse on vaikkapa haimasyövästä, se ei ole yksinkertaista. Se on hyvin vaativaa kirurgiaa.
Syövän ennuste riippuu monesta tekijästä
Syövän ennuste riippuu monesta tekijästä: onko syöpä rauhallinen vai hyvin aggressiivinen? Missä vaiheessa syöpä on todettu: onko se pieni ja paikallinen, vai onko se ehtinyt lähettää muualle kehoon metastaaseja eli etäpesäkkeitä?
– Ennuste riippuu siitä, mitä muita sairauksia potilaalla on, sekä hänen kunnostaan: voidaanko häntä hoitaa tehokkailla hoidoilla?
Muut sairaudet tai korkea ikä voivat estää syövän tehokkaan hoidon, jos ihmistä ei pystytä leikkaamaan tai nukuttamaan.
– Syövän parantamiseksi on usein pystyttävä leikkaamaan, ja usein annettava aika raskaitakin hoitoja. Ne eivät joskus ole potilaalle mahdollisia muista syistä johtuen, Hervonen kuvailee.
"Syövän kanssa voi elää vuosia, vaikkei siitä paranisikaan"
Aina syöpähoitojen tavoite ei olekaan parantaminen. Joskus se on syövän etenemisen hidastaminen.
– Syövän kanssa voi elää vuosia, vaikkei siitä paranisikaan. Syövästä voi nykypäivänä tulla krooninen sairaus, jonka kanssa sopeutuu elämään ja pystyy elämään aika täysipainoista elämää, Hervonen sanoo.
Hyvät ennusteet koskevat meitä länsimaisia ihmisiä. Muualla paraneminen tai elämä kroonisen syövän kanssa eivät ole itsestäänselviä asioita.
– Täytyy muistaa, että me Suomessa olemme hyvin etuoikeutetussa asemassa. Meille on saatavilla korkeatasoista hoitoa moniin sairauksiin, myös syöpään.