Verovapaussäännökset on syytä tuntea, jos ei halua kärsiä samaa kohtaloa kuin neljä lonkerolaatikkoa ostanut matkustaja.
7:59
Kuluttujariitalautakuntaan edennyt tapaus sai alkunsa, kun matkustaja osti tammikuussa 2019 Tallink Siljan Turku–Tukholma -risteilyltä neljä lonkerolaatikkoa. Kussakin laatikossa on 24 kappaletta 0,33 litran tölkkejä.
Risteilyn päätyttyä tullivirkailija pysäytti matkailijan ja vaati verojen maksamista kolmesta lonkerolaatikosta.
Perusteluna oli, että laiva oli käynyt Maarianhaminassa. Näin ollen voimassa ovat eri määräykset kuin silloin jos alkoholia olisi tuotu toisesta EU-maasta Suomeen.
Tulli määräsi veroseuraamuksia kolmesta lonkerolaatikosta yhteensä 430,56 euroa eli 5,98 euroa per tölkki.
Matkustaja vaati korvauksia
Matkustaja ei katsellut lisälaskua hyvällä, vaan vaati Tallink Siljaa korvaamaan verokustannukset. Laivayhtiö ei tästä innostunut. Matkustaja perusteli vaatimustaan sillä, että tax free -myymälän myyjä ei ollut hänen mukaansa huomauttanut lonkerolaatikoiden ylittävän verovapaan tuonnin määrän.
– Kuluttaja katsoo, että on kohtuuton vaatimus, että kuluttajan tulisi tuntea kulloinkin voimassa oleva maahantuontilainsäädäntö, Kuluttajariitalautakunnan ratkaisussa kerrotaan.
Tallink Silja puolestaan katsoi, että lain tunteminen kuuluu kuluttajalle. Näin siksi, että asiasta kerrotaan laivayhtiön nettisivuilla, tax free -myymälän ulkopuolella olevissa kylteissä ja hyteissä olevissa katalogeissa.
Tallink Siljan mukaan myyjiä on ohjeistuttu kertomaan matkustajille tuontirajoista. Tässä tapauksessa ei voitu kuitenkaan varmistaa, onko näin käynyt.
– Elinkeinonharjoittaja huomauttaa myös, että kuluttaja voi tietoisesti ostaa ja myös maahantuoda verovapaan tuonnin määrän ylittävän määrän tuotteita ja suorittaa siitä asianmukaiset verot, ratkaisussa todetaan.
"Koska risteily pysähtyy ennen maahantuloa..."
Kuluttajariitalautakunta käsitteli tax free -tapauksen ja ratkaisi asian seuraavasti: "Kuluttajariitalautakunta ei suosita asiassa hyvitystä".
– Koska Turku–Tukholma -risteily pysähtyy ennen maahantuloa Ahvenanmaalla, maahantuonnin katsotaan tapahtuvan unionin ulkopuolelta Ahvenanmaalta, eikä unionin jäsenvaltiosta Ruotsista, ratkaisussa perustellaan.
– Verotusta koskevassa oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että tietämättömyys verolainsäädännön sisällöstä ei poista verovelvollisuutta. Lainsäädännön näkökulmasta verovastuu maahantulon yhteydessä määrätyistä veroista on yksiselitteisesti kuluttajalla.
Ratkaisussa kuitenkin huomautetaan, että "maahantuonnin verotusta koskevat säännökset voivat olla kuluttajalle vaikeaselkoisia ja hankalasti hahmotettavia".
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Taloussanomat.