Etelä-Euroopan kuumuus on vaarallisella tasolla. Esimerkiksi suomalaisten suosituimmassa matkakohteessa Kreikassa on lämpötila noussut jopa yli 40 asteen. Jos matkan on varannut ja kohteessa helle kärventää, riittääkö se perusteeksi matkan perumiseen ja rahojen palauttamiseen täysimääräisenä?
Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kertoo, että pakettimatkan voi turvallisin mielin perua milloin tahansa ennen matkan alkamista, eikä perumisen syytä tarvitse kertoa matkanjärjestäjälle, mutta...
– Matkanjärjestäjä saa yleensä periä sinulta asianmukaisen ja perustellun peruutusmaksun. Peruutusmaksua ei kuitenkaan saa periä, jos perut matkan poikkeuksellisen olosuhteen, matkanjärjestäjän suorituksessa oletettavasti olevan merkittävän virheen tai matkapakettisopimukseen tehtyjen merkittävien muutosten takia, kertoo Beurling-Pomoell.
Matkan perumisen ohjeet kannattaa lukea huolellisesti läpi silloin kun matkan on varannut. Rahan saaminen täysimääräisenä takaisin, siis ilman peruutusmaksua, onnistuu vain harvoissa ja äärimmäisissä olosuhteissa.
– Silloin yleensä viitataan esimerkiksi sotatilaan, terrorismiin tai maanjäristyksiin.
– Sellaisiin tilanteisiin, joista yleensä ulkoministeriö varoittaa matkustustiedotteissaan tai Suomen edustustot näissä maissa varoittaa. Se on erittäin painava syy ja silloin matkapaketin voi peruuttaa niin, ettei peruutusmaksua voi periä, sanoo Beurling-Pomoell.
Lue myös: Näin suomalaisturistit varautuivat Välimeren hellehelvettiin Helsinki-Vantaalla
Tutustu huolellisesti matkakohteen olosuhteisiin
Matkustajalla siis ei ole peruutusoikeutta ilman peruutusmaksua, jos poikkeukselliset olosuhteet ovat olleet matkustajan tiedossa jo sopimusta tehtäessä.
– Itse toivoisin, että matkanjärjestävät painottaisivat ja alleviivaisivat sitä, että vaikka myydään matkoja lämpöön, lämpötilat voivat olla todella, todella tukalia, sanoo Beurling-Pomoell.
Lue myös: Suomalaiset eivät reissaa ulkomailla ilman matkavakuutusta – yhtä asiaa niistä ei tiedetä
Hän muistuttaa, että matkustajan kannattaa itsekin tutustua kohteen olosuhteisiin. Usein matkakohteita markkinoidaan keskilämpötiloilla, mutta ne eivät kerro kohteen kuumimmista päivistä, jotka voivat olla kauheita.
– Paljon on vastuuta myös kuluttajalla itsellään selvittää, minne on menossa ja minkälaiset olosuhteet siellä odottavat, sanoo Beurling-Pomoell.
Yleisessä tiedossa on, että kesäisin Välimerellä erittäin kuumien päivien määrä on laajasti yleistynyt.
Tämän vuoksi kuluttajalla itsellään on paljon vastuuta siitä, että jaksaa ja sietää korkeita lämpötiloja, mikäli matkustaa sellaisiin kohteisiin keskellä kesää.