Sähköpaku voi tulla dieselmallia halvemmaksi, kunhan sitä ei käytetä pelkkänä työkaluvarastona

1:49img
Samalle alustalle rakentuva sähköinen kolmikko Peugeot e-Expert, Citroen e-Jumpy ja Opel Vivaro-e on valittu vuoden 2020 parhaaksi pakettiautoksi.
Julkaistu 24.02.2021 06:26

MTV LIFESTYLE – KAUPPALEHTI

Sähköautot ovat vielä toistaiseksi hankintahinnaltaan vastaavia polttomoottorimalleja kalliimpia, mutta monissa esimerkikkilaskelmissa ne tulevat koko elinkaarensa kokonaiskustannuksilta halvemmiksi.  

Sähköautot ovat perinteisiä polttomoottoriautoja kalliimpia, ja tämä pätee myös pakettiautopuolella. Akkujen kalleus on suurin syy, vaikkakin uuden tekniikan tuotekehityskustannukset ja valmistusprosessien päivittäminen vaativat nekin omat investointinsa valmistajilta.

Suomen teillä liikkuu jo muutama kymmenen kappaletta Peugeotin ja Citroënin tonniluokan täyssähköistä pakettiautoa. Niiden maahantuojan Auto-Bonin mukaan sähköpakettiauto tulee yrittäjälle jopa vähän edullisemmaksi kuin dieselmoottorinen pakettiauto. Miten tämä on mahdollista?

Auto-Bonin yritysautojen myyntijohtaja Panu Lahtinen avaa TCO-laskelmaa. Lyhenne tulee sanoista total cost of ownership. Kyse on elinkaarikustannuksista, eli auton hinta on vain osa kokonaiskuluista.

Lue myös: Vuoden parhaat pakettiautot on valittu – voitto ei mennyt Saksaan

– Nykyään pienimmätkin yrittäjät mieltävät kokonaiskustannukset, eivätkä vain auton ostohintaa. Pakettiautojen leasing on yleistynyt 30–40 prosenttiin myynnistä, kun aiemmin ajateltiin, että leasing on vain isoille yrityksille, pohjustaa Lahtinen.

Pääomakustannukset ovat kovat, mutta käyttökulut parhaassa tapauksessa todella edulliset

Elinkaarikustannusten laskemiseen ei ole yhtä ainoaa oikeaa kaavaa. Auto-Bonilla siihen on otettu mukaan neljä tekijää: pääomakustannus, käyttövoimakustannus, huolenpitosopimus ja ajoneuvovero.

Laskelmassa verrataan Citroënin ja Peugeotin tonniluokan sähköpakettiautoja samojen merkkien dieselmalleihin. Vertailuaika on kolme vuotta ja 72 000 kilometriä. Tulos: dieselmoottorisen kuukausikulut ovat 876,34 euroa, sähkömoottorisen 872,62 euroa, eli erotus jälkimmäisen hyväksi on 3,72 euroa.

Sähköpakettiautojen pääomakustannukset ovat kalliimman hankintahinnan vuoksi dieselmoottorisia kovempia. Kun automaattivaihteinen Peugeot Expert 120 XL -diesel maksaa esimerkiksi 35 560 euroa, maksaa 75 kilowattitunnin akulla varustettu täyssähköinen e-Expert 136 XL 49 375 euroa.

Lahtinen huomauttaa, että vertailukohdaksi otettiin Expertin parhaiten myyvä automaattivaihteinen malli, ei kallein, jotta vertailu perustuisi paremmin todelliseen markkinatilanteeseen.

Jäännösarvo jopa korkeampi kuin dieselissä

Sähköpakettiauto säästää eniten käyttövoimakustannuksissa. Suurelta osin tämä selittyy sähkön dieseliä edullisemmalla hinnalla – ainakin, mikäli yrittäjä pystyy lataamaan autoa omassa toimipisteessään.

Lue myös: Suomeen on rantautunut automerkki, josta et ole todennäköisesti koskaan kuullutkaan – jälleenmyyjät jo Helsingissä ja Tampereella: "Vastaavaa ei ole markkinoilla"

– Sähkön hinta on silloin käytännössä vain 25 prosenttia dieselin hinnasta, sanoo Lahtinen.

Myös sähköpakettiauton ajoneuvovero ja huolenpitosopimus ovat hiukan dieselautoa edullisempia.

Leasinglaskelmaan ja pääomakustannuksiin vaikuttaa eniten auton jäännösarvo. Lahtinen myöntää, että sen ennustaminen vaatii todella hyvin kiillotettua kristallipalloa, mutta vakuuttaa, että heillä sellainen on. Laskelmassa jäännösarvo perustuu Autovistan tekemiin markkinaennusteisiin.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että prosentuaalinen jäännösarvo on sähköpakettiautossa aika lailla samalla tasolla kuin dieselissä, joissakin kohti jopa korkeampi, sanoo Lahtinen.

Toimintamatka riittää useimmille

Sähköautojen ja niiden akkujen edelleen jatkuva kehittäminen on kuitenkin herättänyt epäilyksiä, että uusien sähköautojen hintojen pudotessa nykyiset sähköautot vanhenevat käsiin ja niiden jälleenmyyntiarvo putoaa nopeasti.

Auto-Bonin toimitusjohtajan Markus Vuolteen mukaan pakettiautopuolella tätä pelkoa ei ole, vaan jo nykyisten sähköpakettiautojen ominaisuudet ovat tarpeeksi hyvällä tasolla käyttäjien tarpeisiin nähden.

– Sähköpakettiautojemme toimintasäde on WLTP:n mukaan 330 kilometriä, kaupunkiajossa jopa 400 kilometriä. Valtaosa käyttäjistä pärjää sillä. Autoissa on tuorein teknologia, niitä voi esimerkiksi ladata sadan kilowatin pikalatauksella, sanoo Vuolle.

Lue myös: Autoilija, älä sekoita näitä kahta massaa – B-kortti ei oikeuta vetämään mitä tahansa kevytperävaunua millä tahansa henkilöautolla

Tosin jakeluliikenteessä ja vaikkapa Helsinki–Tampere-väliä ajaville toimintasäde on vielä turhan lyhyt. Sähköautojen koeajoissa on havaittu, että ilmoitetuista toimintamatkoista jäädään esimerkiksi pakkaskelin vuoksi.

Auto-Bonin selvitysten mukaan pakettiautoilla ajetaan kuitenkin yleensä keskimäärin vain 20 000 kilometriä vuodessa. Esimerkiksi teollisuuden tai kiinteistöjen kunnossapidossa ajettavat kilometrit jäävät vähäisiksi, kun autoa käytetään siihen, että työntekijä ja tarvikkeet menevät työmaalle.

"Vanhoihin faktoihin ei tule jumiutua"

Kauppalehti pyysi Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun autoalan liiketoiminnan professorilta Jouni Juntuselta kommenttia Auto-Bonin laskelmasta. Näin Juntunen vastasi:

"Esitetyn laskelman mukaan elinkaarikustannusten suurin etu sähköautolle tulee käyttövoimakustannuksista, kun taas perinteisen moottorin etu on edullisemmissa pääomakustannuksissa. Tämä tarkoittaa, että autolla on ajettava riittävästi, jotta sähkön edullisempi käyttövoimakustannus on tarpeeksi merkittävä. Näin ollen hyvin vähäisiin ajoihin ”työkaluvarastoksi” perinteinen dieselpakettiauto tulisi edullisemmaksi.

Laskelma myös edellyttää sähköpakettiautolle edullisen ja säännöllisen latausmahdollisuuden. Jos autolla ajetaan paljon, tai edes satunnaisesti paljon päivässä, tai käyttö ei muuten ole säännöllistä, sähköauton latausaika voi sotkea työntekijän työajat ja tulla sitä kautta huomattavan kalliiksi.

Latausaikojen aiheuttamat mahdolliset kustannukset oli laskelmassa jätetty pois, tosin niitä olisikin erittäin hankala arvioida yleisellä tasolla. On kuitenkin selvää, että esimerkiksi olosuhteissa, joissa pakettiauto voi seisoa monta päivää yhdessä työkohteessa ja välillä ajetaan erittäin pitkiä siirtymiä, dieselpakettiauton edut korostuvat.

Tärkeimpänä laskelmassa näen sen osoittavan, että jo nyt voidaan löytää tietynlaiset sähköpakettiautolle optimaaliset olosuhteet, joissa se on kokonaisuudessaan edullisempi kuin perinteinen dieselpakettiauto. Pakettiautojen käyttöolosuhteet kuitenkin vaihtelevat erittäin voimakkaasti ja siksi yksittäisen esimerkin mukaan ei tule tehdä yleistyksiä.

Laskelman mukaan on kuitenkin selkeästi nähtävissä, että vanhoihin faktoihin ei tule jumiutua, vaan jokaisen tuleekin miettiä autojen uusien mahdollisuuksien tarjonnasta sopiva ratkaisu juuri omaan tarpeeseensa."

Lue myös: Suosituimpia pakettiautoja testannut Euro NCAP kohtasi yllättäviä vaikeuksia: "Ei ole todellakaan tehty helpoksi"

Tuoreimmat aiheesta

Autot