Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ei anna koronarokotetta koronavirustaudin sairastaneille ennen kuin puolen vuoden kuluttua sairastamisen jälkeen.
HUS: Henkilölle, joka on jo sairastanut koronavirustaudin, tarjotaan rokotusta siinä vaiheessa, kun oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.
THL:n rokotusohje ei kuitenkaan varsinaisesti kiellä antamasta rokotteita taudin sairastaneille:
THL: Nykytiedon mukaan sairastettu koronavirustauti antaa ainakin kuuden kuukauden kestoisen suojan valtaosalle sairastuneista. Sen vuoksi rokotuksella ei silloin ole kova kiire. Oman rokotuksesi lähestyessä saat omasta terveyskeskuksestasi tarkempia ohjeita.
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan rokotuskäytänteissä on ollut tulkintaeroja ainakin pääkaupunkiseudulla.
– Olen kuullut, että ohjetta on tulkittu eri tavoin ainakin Espoossa ja Helsingissä. Tiedossani on esimerkiksi tapaus, jossa koronan sairastaneen pariskunnan mies ei saanut rokotetta neljän kuukauden kuluttua, mutta vaimolle rokotus annettin toisessa rokotuspaikassa, kertoo Nohynek.
Nohynekin mukaan kyseessä ei ole kuitenkaan THL:n rokotuskielto.
– Tämä on suositus, jossa on ollut epäselvyyttä.
Lue myös: Marianne varasi ajan ja marssi rokotettavaksi, mutta ei saanutkaan pistosta – katso video yllättävästä tilanteesta
Onko rokotteesta haittaa koronataudin sairastaneille?
THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista.
– Koronarokotteista ei tiedetä olevan haittaa, vaikka henkilöllä on oireeton koronavirusinfektio tai itämisvaiheessa oleva koronavirustauti silloin, kun rokote annetaan.
Kontion mukaan rokotuksesta voi tulla kuitenkin tässä tapauksessa tavallista voimakkaammat oireet.
– Rokote on turvallista ottaa aiemminkin, mutta koronataudin äskettäin alle puoli vuotta sairastaneelle voi tulla tavallista voimakkaammat oireet rokotuksesta, koska veressä on jo valmiiksi vasta-aineita.
THL:n tutkimusten mukaan vasta-aineet säilyvät taudin vakavuudesta tai oireisuudesta riippumatta ainakin puoli vuotta.
– Voi olla, että vasta-aineet säilyvät pidempääkin. Vasta-aineet suojaavat ihan yhtä hyvin taudin sairastaneita ilman rokotettakin. Tämä on se syy, miksi olemme katsoneet, että koska rokotteita on vähän, että ensimmäiseksi rokotteen saisivat ne, joilla ei ole mitään suojaa eikä vasta-aineita, toteaa Kontio.