MTV:n Uutisextrassa vieraillut SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa, että Suomeen tarvitaan lisää työperäistä maahanmuuttoa heikon väestö- kehityksen takia. Samalla hän kuitenkin haluaa nähdä kovempia rangaistuksia ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäytöstä.
Tällä hetkellä rangaistus alipalkkauksesta on se, että tuomittu joutuu maksamaan saman palkan mitä alun perin olisi pitänytkin maksaa.
– Se on erittäin kannattavaa bisnestä teettää alipalkkauksella työtä, koska rangaistus siitä on se, että joutuu maksamaan sen palkan joka alkuperinkin, piti maksaa. Se on kummallista, jos miettii mitä tahansa muuta rikollisuutta, että joutuu vain maksamaan sen mikä muutenkin joutuisi maksamaan, Eloranta ihmettelee.
Nykyään poliisi ei välttämättä lähde tutkimaan alipalkkaustapauksia tai tutkinta-ajat ovat niin pitkiä, että tapaukset vanhenevat.
– Meidän mielestämme sanktioita pitää koventaa niin, että vanhenemisajat pitenevät. Sen lisäksi viranomaisten osaamista näissä asioissa pitää selvästi kehittää. Sen lisäksi voisimme ottaa käyttöön ammattiliikkeen kanneoikeus, jolla me pystymme paremmin turvaamaan ulkomaalaisten työehtoja.
Lue myös: EK ihmettelee perussuomalaisten maahanmuuttolinjaa: "Suomalaisiakin matalapalkka-aloilla työskenteleviä tuetaan tulonsiirroilla"
Hallituksen kannattaa toimia viisaasti
Eloranta toivoo myös, että tuleva hallitus olisi sen verran viisas, että se kuulee kaikkia työmarkkinaosapuolia ja hyödyntää heidän osaamistaan työmarkkinalainsäädäntökysymyksissä.
Juha Sipilän hallituksen aikana Ay-liike ja hallitus otti jonkin verran yhteen onko odotettavissa rajumpia yhteydenottoja tällä kaudella?
– Kaikki riippuu sisällöistä. En halua lähteä uhkailemaan tai ennustamaan vaan edelleen tarjoan yhteistyön kättä. Meillä ei varmasti ole yhtenevät tavoitteet tämän oikeistohallituksen kanssa, se on selvää. Mutta sitä pitää miettiä halutaanko ajaa tätä yhteiskuntaa siihen, että vastakkainasettelu entisestään voimistuu?
– Tiedetään, että meillä on työmarkkinoilla muutenkin aika turbulentti vaikea tilanne niin kuin nähtiin viime työehtosopimuskierroksella ja jos sitten vielä hallitus omilla toimillaan tätä vastakkainasettelua lisää ja ruokkii niin en pidä sitä kovin viisaana politiikkana. Suomen vahvuus on ollut tällainen luottamusyhteiskunta, sopimusyhteiskunta ja toivon että se on myös jatkossa meidän menestyksemme resepti.