Saksassa kriisiytynyt Uniper voi pahimmillaan kaataa Fortumin Suomen valtion syliin

Energiayhtiö Fortum voi kaatua huonoimmassa näkymässä Suomen valtion syliin pääomistamansa Uniperin ongelmien takia, katsoo energia-alaan erikoistunut teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta.

Lund ei lähde arvioimaan näkymän todennäköisyyttä, mutta nykytilanteessa se pitää hänen mukaansa huomioida.

– Kyllä tässä nyt on edessä Fortumin suurin kriisi olemassaolonsa aikana, hän sanoo. Venäjän toiminta on ajamassa Saksaa pahaan kaasukriisiin, jonka kärsijänä on myös valtionyhtiö Fortumin enemmistöomistama Uniper.

Venäläinen Gazprom ei ole toimittanut Uniperille kaasua sovitusti. Uniperin tappiot ovat tällä hetkellä kymmeniä miljoonia euroja päivässä, koska se joutuu myymään kaasua halvemmalla kuin ostaa. 

Myös Fortumia seuraava analyytikko Juha Kinnunen analyysitalo Inderesistä arvioi maanantaina julkaistussa kommentissaan, että Uniperin velkojen leikkaaminen pelastuspaketin osana voisi pahimmassa tapauksessa johtaa Fortumin tarpeeseen kerätä uutta pääomaa selviytymistarkoituksessa.

Kinnunen pitää todennäköisyyttä tähän suhteellisen pienenä, joskin toteutuessaan huolestuttavana.

– Fortumin tase ei arviomme mukaan kestäisi näiden Uniperin velkojen alaskirjausta kokonaan yhdessä Venäjältä irtautumisen kanssa, jolloin myös Fortumin tarvitsisi kerätä lisää pääomia, hän kirjoittaa.

Paljonko Fortumin maksettavaksi?

Uniperin kriisi ei koske vain Fortumia, vaan kyse on koko Saksan kriisistä. Perjantaina maassa hyväksyttiin uutta lainsäädäntöä energia-alan huoltovarmuuden takaamiseksi.Tarkoitus on turvata energiayhtiöiden maksuvalmiutta mahdollisilla liittovaltion takuilla, lainoilla ja pääomittamisella. Lisäksi jatkossa on mahdollista jakaa venäläisen kaasun toimitusrajoituksista aiheutuvia kuluja myös kaasuasiakkaille.

Pinteeseen on siis kolme ratkaisua tai sekoitus niistä: Saksan valtion laajempi ote energiamarkkinoista ja tulo Uniperin omistajaksi, laskun jättäminen mahdollisimman suurilta osin Fortumille tai hintojen nousun sälyttäminen kaasua ostaville asiakkaille.  

Saksan valtio on sanonut, että Uniperin ei voi antaa kaatua. Muitakin poliittisia rajoitteita on, Lund katsoo. 

– Hirvittävästi kuluttajan puolelle näitä kustannuksia ei varmaan pystytä siirtämään. Pitäisin epätodennäköisenä. 

Myös kaasulaskun siirtämistä yritysten kontolle hän pitää poliittisesti hankalana. 

Yli 14 miljardin panos

Fortum on ostanut osuutensa Uniperista noin 6,5 miljardilla eurolla, mutta jo nyt se on joutunut tukemaan kaasukriisin keskelle joutunutta Uniperia kahdeksan miljardin euron rahoituspaketilla.Tästä vajaan 15 miljardin euron summasta tulee menetysten suurin takaraja, jos Fortum ei sitoudu muuhun.

Kovin hyviä kortteja Lund ei Fortumilla näe, ja huonoin näkymä on Uniperin kansallistaminen.

– Että Saksan valtio ostaa, sanotaanko yhdellä eurolla, Uniperin. Saksassa ei riennetä pelastamaan ulkomaisia yhtiöitä yhtä avokätisesti kuin Suomessa, hän sanoo.

Myös Inderesin Kinnunen pitää kommentissaan todennäköisenä, ettei Uniperia päästetä Saksassa konkurssiin. Hän katsoo myös oletukseksi, että Fortumin Uniperille tarjoama rahoitus on turvassa.

Perjantain päätöskurssilla Fortumin markkina-arvo oli noin 11,6 miljardia euroa.

– Fortumin arvo on tällä hetkellä riippuvainen ulkoisista tekijöistä, joita ovat Saksan päätökset Uniperin tukikeinoista sekä Venäjän päätökset annettavista kaasuvirroista, Kinnunen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat