Uniperin tilanteeseen pyritään löytämään nopeasti ratkaisu ennen ensi viikolla alkavaa Nordstream 1 -kaasuputken huoltokatkoa.
Fortumin tytäryhtiö Uniper maksaa tällä hetkellä kaasusta seitsemän kertaa enemmän kuin vuosi sitten. Toimitussopimusten takia se voi kuitenkin laskuttaa siitä vain saman hinnan, mitä se laskutti vuosi sitten. Uniper on joutunut taloudellisiin vaikeuksiin Venäjän rajoitettua kaasun vientiä.
– Se joutuu myymään nyt kaasua todella edullisesti ja tappiota tulee tällä hetkellä noin reilu miljoona euroa tunnissa, noin 30-40 miljoonaa euroa joka vuorokausi ja lasketaan, että tätä menoa tämän vuoden tappiot ovat noin 10 miljardia euroa, MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola sanoo.
Uniper on Saksan suurin ja tärkein kaasun maahantuoja ja välittäjä. Fortum omistaa Uniperista noin 80 prosenttia ja se on tukenut tytäryhtiötään kahdeksella miljardilla eurolla. Suomalaiselle veronmaksajalle tilanne on merkityksellinen juurikin Fortumin kautta.
– Suomen valtio taas omistaa Fortumista tuon 51 prosenttia, niin tätä kautta Uniperin tappiot ja arvonaleneminen tulevat tavallaan suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi, Piuhola toteaa.
Ratkaisu halutaan nopeasti
Fortum neuvottelee parhaillaan Saksan hallituksen kanssa Uniperin sekä muiden pienempien saksalaisten energiayhtiöiden kohtalosta. Piuholan mukaan neuvotteluissa on mukana useita eri vaihtoehtoja.
– Yksi (vaihtoehto) on se, että Saksan valtio ottaisi omaan haltuunsa, ostaisi tavallaan nämä keskeiset energiatoiminnot, jotka liittyvät nimenomaan kaasuun, kaasuvarastoihin ja -putkistoihin. Sitten Fortumille jäisi Uniperistä taas näitä kivihiili- ja kaasuvoimaloita ja muuta tuotantoa.
Ratkaisua ei ole vielä tiedossa, mutta sitä yritetään nopeasti.
– Ensi maanantaina alkaa tämän Nordstream 1 -kaasuputken kymmenen päivän huoltotauko ja esimerkiksi Saksassa pelätään, että tuon huoltotauon jälkeen kaasu ei välttämättä enää virtaa putkessa siitä eteenpäin, Piuhola kertoo.