Moni muistaa kouluajoilta piinaavan Cooper-testin. Mikä on hyvä Cooper-tulos tavalliselle kuntoliikkujalle?
Viiden jälkeen -ohjelman toimittaja Salla Hekkala juoksi Cooperin harjoiteltuaan kesän ajan edellisen suorituksensa jälkeen. Harjoittelu kannatti, sillä Hekkala paransi kesäkuista tulostaan yli 400 metriä. Kuinka hyvä tulos hieman reilut 2 400 metriä on 35-vuotiaalle naiselle?
– Hieno tulos. Sallahan pääsisi suomalaisten varusmiespalveluksen aloittavien miesten parhaimpaan puolikkaaseen, koska pikkaisen parempi tulos kuin keskimäärin. Ihan hyvä tulos. 35-vuotiaalta naiselta ikäryhmäänsä verrattuna varmasti keskimääräistä parempi, kommetoi UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.
Lue myös: Suomalaisten kunto heikentyy huolestuttavasti – tämäkin liike voi olla monelle jo vaikea
Miten suomalaisten varushenkilöiden Cooper-testin tulokset ovat vuosien mittaan kehittyneet?
– Miesten data löytyy ensi vuonna 50 vuoden takaa. Ja meillä on se valitettava fakta, että me nähdään siellä oikeastaan 70-luvun lopulta dramaattinen 400 metrin keskimääräisen arvon lasku. Ja ehkä vaikein hyväksyä on se, että niiden huonojen tulosten, alle 2 200 metrin tulosten, prosentuaalinen osuus siitä porukasta on noussut neljästä prosentista lähes kolmannekseen. Ja se on sitten yhteiskunnallisestikin iso asia, Vasankari toteaa.
Cooperin testi on monelle piinallisen tuttu kouluajoista, mutta nykyään koululaisilta ei sitä enää vaadita. Kuinka hyvin testi oikeasti mittaa kuntoa?
– Sanoisin, että Cooperin testi on hyvä kenttätesti. Silloin kun vaikka jokainen varusmies sen käy muutaman kerran varusmiespalveluksen aikana, se on ihan hyvä kenttätesti. Mutta onhan se vaativa, että oikeasti pitää vähän tietää se vauhti. Jos lähdet liian lujaa, niin se on hankala testi. Ja taas toisaalta, jos [lähdet] liian löysästi, niin saat liian huonon tuloksen. Että on parempiakin vihkiytymättömän ihmisen testejä: kävelytestejä, pyöräilytestejä... Mutta sitten kenttätestinä Cooper on hyvä, Vasankari sanoo.