Tiesitkö? Klassisella voimaliikkeellä treenaat lähes koko kroppaa

8:11img
Ammattivalmentaja Jouni Bergdahl opasti Viiden jälkeen ohjelmassa Ripsa Koskinen-Papusta ja Lauri Kottosta niin kutsutun tempauksen saloihin.
Julkaistu 16.11.2024 13:10
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Painonnostoa pidetään erittäin hyvänä liikuntamuotona, sillä yhden liikkeen aikana ihminen käyttää montaa eri lihasta. Painonnoston harjoituksista on hyötyä monen eri lajin urheilijalle sekä peruskuntoilijalle. Katso vinkit oikeanlaiseen tekniikkaan.

Painonnostoa ei tule sekoittaa voimannostoon. Yksinkertaistaen: Voimanostossa tavoitellaan yhä suurempia painomääriä, kun taas painonnostossa tekniikka on erittäin tärkeässä osassa.

Painonnostajan tavoitteena on nostaa kahdella kädellä mahdollisimman painava levypainoinen tanko ylös suorien käsien varaan.

Ammattivalmentaja Jouni Bergdahl sanoo, että painonnostoon vaadittava tekniikka on lähes yhtä haastava, kuin lyöntiliike golfissa, jota toisinaan kutsutaan vaikeimmaksi pallopeliksi.

Bergdahl on koulutukseltaan liikunnanohjaaja AMK ja työskentelee ammattivalmentajana kilpaurheilijoiden sekä harrasteliikkujien kanssa.
Toisinaan kuulee sanottavan, että painonnostossa käytetään liikkeessä yli 200 lihasta. Bergdahlin mukaan esimerkiksi tempaus on kokonaisvaltaisesti erittäin kuormittava.

– Hyvinkin monet lihakset siinä ensin toimivat jännitteisesti. Voisi sanoa, että tempauksessa ikään kuin liimataan kaikki kuntosaliliikkeet yhteen ja sitten vielä ponnistetaan ja mennään alle, Bergdahl summaa.

Painonnosto – tai olympianostot – voidaan suorittaa kahdella eri tavalla, jotka ovat tempaus ja työntö. Tempausta sanotaan painonnoston kuninkuuslajiksi.

Tempauksessa tanko nostetaan maasta yhdellä sähäkällä liikkeellä suorille käsille ilman pysähdyksiä.

Työnnössä tanko nostetaan ensin rinnalle ja toisella liikkeellä ylös.

Treeni koko kropalle

Painonnosto kehittää kroppaa monipuolisesti, erityisesti ylävartalon, selän ja jalkojen lihaksia, sekä parantaa reaktionopeutta, räjähtävyyttä ja tasapainoa.

Ammattilaisten mukaan painnonnostoliikkeistä on lähes kaikille hyötyä ikään tai sukupuoleen katsomatta. Tekniikan on oltava hyvin hallussa, eikä salille kannata suunnata vaikuttavat painoennätykset silmissä kiiluen.

Puutteellisella tai väärällä tekniikalla voi aiheuttaa itselleen urheiluvammoja esimerkiksi alaselkään, polviin ja olkapäihin.

Katso yllä olevalta videolta, kuinka Ripsa Koskinen-Papunen ja Lauri Kottonen selviytyvät tempauksesta.

Lue myös:

Näillä helpoilla kuntoliikkeillä parannat tasapainoa talviliukkailla

Suomalaisten kunto heikentyy huolestuttavasti – tämäkin liike voi olla monelle jo vaikea

Tuoreimmat aiheesta

Kuntosali