Satosen vientivetoisesta palkkamallista sataa kritiikkiä: "Olemme suivaantuneita ja pettyneitä"

Petteri Orpon (kok.) hallitus antoi tänään eduskunnalle kiistellyn esityksen vientivetoisen työmarkkinamallin vahvistamisesta. 

Hallitus haluaa lakiesityksellä rajoittaa valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakuntien mahdollisuuksia ehdottaa esimerkiksi julkisen sektorin työntekijöille suurempia palkankorotuksia kuin vientialojen työntekijät saavat.

Työministeri Arto Satonen (ps.) esitteli lakiesityksen tänään torstaina.

Lukuisat työntekijäjärjestöt ovat esityksen julkistamisen jälkeen jatkaneet sen arvostelemista.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ sanoo tiedotteessaan, että opettajat ovat ”pettyneitä ja suivaantuneita” esityksen etenemisestä. 

OAJ:n mukaan hallitus haluaa puuttua palkkaneuvotteluihin, ja vaatii siksi poliitikkoja ottamaan jatkossa kantaa esimerkiksi opettajien oikeaan palkankorotustasoon.

Laki tulee aiheuttamaan tulkintariitoja ja todennäköisesti lisää työrauhahäiriöitä. Nythän ei säädetä nykytilannetta lakiin, vaan valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakunnan toimivaltaa aidosti rajoitetaan ja sovittelijan puolueettomuus murenee”, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo. 

"Naisvaltaiset alat pelastettava palkkamontusta"

Hoitajaliitto Tehy vaatii eduskuntaa lisäämään esitykseen kirjauksen siitä, että palkkatasa-arvon edistäminen olisi peruste poiketa niin sanotusta yleisestä linjasta. 

– Eduskunnan tulee ”pelastaa naisvaltaiset alat ikuisesta palkkamontusta”.

Teollisuusliiton mukaan hallituksen esitys tekisi valtakunnansovittelijan roolista jatkossa lähes merkityksettömän ja lisää työtaisteluiden riskiä merkittävästi.

– Jatkossa työnantaja tietää, että sopimusneuvottelut kannattaa ajaa solmuun ja sovittelijan hoidettavaksi, sillä toteutuessaan laki takaisi työnantajapuolelle enintään niin sanotun päänavaajasopimuksen tasoisen sovintoesityksen”, Teollisuusliiton työmarkkinajohtaja Jyrki Virtanen sanoo tiedotteessa.

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan työmarkkinajohtaja Ville Kopra arvioi tiedotteessa, että vientimalli vaarantaa alkavan työmarkkinoiden sopimuskierroksen. 

–  Vientimalli sisältää monia sudenkuoppia erityisesti sukupuolten tasa-arvon kannalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja