Oppositio jätti välikysymyksen palkkatasa-arvosta – "Hallituksen pitää vetää palkkakuoppalaki pois"

Eduskunta heinäkuussa 2024.
Välikysymys koskee Petteri Orpon (kok.) hallituksen ajamaa vientivetoista palkkamallia, jota koskeva lakiesitys annettiin tässä kuussa eduskunnalle.Lehtikuva
Julkaistu 11.10.2024 08:20(Päivitetty 11.10.2024 11:06)

MTV UUTISET – STT

Opposition mukaan hallituksen ajama vientivetoinen palkkamalli on työelämän tasa-arvon ja sopimisen vapauden vastainen.

Oppositiopuolueet SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt jättivät tänään hallitukselle välikysymyksen palkkatasa-arvosta. Opposition edustajat kertoivat välikysymyksestä aamukymmenen jälkeen alkaneessa mediatilaisuudessa.

Välikysymys koskee Petteri Orpon (kok.) hallituksen ajamaa vientivetoista palkkamallia, jota koskeva lakiesitys annettiin tässä kuussa eduskunnalle.

– Koko oppositio on sitä mieltä, että esitys on työelämän tasa-arvon ja sopimisen vapauden vastainen, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen perusteli välikysymystä tiedotustilaisuudessa.

– Esitys on haitallinen tavalliselle suomalaiselle palkansaajalle. Se tuomitsee monet, erityisesti naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan.

Tuppurainen väitti, että vientivetoisen palkkamallin tosiasiallinen tarkoitus on se, etteivät esimerkiksi hoitajat ja opettajat voisi parantaa palkkakehitystään tulevaisuudessa.

– Se on lain nimenomainen tarkoitus. Ei pidä yrittää sumuttaa mitään muuta, Tuppurainen sanoi.

"Ruotsin mallin irvikuva"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi keskustan lähteneen mukaan välikysymykseen, koska lakiesitys vähentää sukupuolten välistä tasa-arvoa työelämässä.

– Suomeen ei pidä tuoda sellaista lainsäädäntöä, joka on naistyöntekijöiden kannalta erittäin haitallista, Kurvinen sanoi.

Hän myös kuvaili hallituksen esitystä Ruotsin palkkamallin "irvikuvaksi".

– Esityksellä käytännössä heikennetään erittäin arvokasta valtakunnansovittelijan instituutiota ja siihen liittyviä riidanratkaisun mekanismeja, Kurvinen sanoi.

Hän lisäsi, että sinänsä keskusta kannattaa työelämän uudistamista ja esimerkiksi paikallisen sopimisen lisäämistä. Hallituksen esitys ei kuitenkaan Kurvisen mukaan muuta suomalaista työelämää joustavammaksi vaan jäykemmäksi.

Myös julkisen sektorin liitot vastustavat

Työministeri Arto Satonen (kok.) on perustellut lakiesitystä tarpeella vahvistaa valtakunnansovittelijan roolia työriitatilanteissa. Satosen mukaan laki antaisi valtakunnansovittelijalle vahvemman selkänojan puolustaa työmarkkinoita turvaavia käytänteitä, kuten yleistä linjaa ja viennin päänavausta.

Käytännössä lakiesityksellä pyritään välttämään jatkossa sellaiset tilanteet kuin toissa vuonna, jolloin sovittelulautakunta antoi poikkeuksellisesti kunta-alan työntekijöille vientialojen palkkaratkaisua paremman sovitteluratkaisun.

Opposition lisäksi julkisen sektorin ammattiliitot ovat arvostelleet lakiesitystä. Arvostelijoiden mukaan vientimalli tuomitsee naisvaltaiset julkisten palvelujen alat palkkakuoppaan.

Lue myös: Kaikkonen MTV:lle: Keskusta välikysymykseen vientivetoisesta palkkamallista – "Naisvaltaiset alat vaarassa joutua ikuiseen palkkakuoppaan"

Satosen vientivetoisesta palkkamallista sataa kritiikkiä: "Olemme suivaantuneita ja pettyneitä"

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka