Vasemmistoliitto: Hallitus on historiallisen naisvihamielinen

Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina opposition välikysymystä vientivetoisesta palkkamallista. Hallituspuolueista piikiteltiin erityisesti keskustaa.

Oppositio ryöpytti hallitusta sukupuolten välisistä palkkaeroista tiistaina, kun hallitus vastasi välikysymykseen niin sanotusta vientivetoisesta palkkamallista.

Mallissa vahvistetaan lailla käytäntöä, jossa muut alat eivät ylitä viennille tärkeiden teollisuudenalojen palkankorotuksia.

Opposition mielestä lakiesitys merkitsee, että erityisesti naisvaltaisten alojen työntekijät eivät pysty tulevaisuudessa nostamaan palkkojaan muita enempää. Esimerkiksi SDP on huolissaan paitsi opettajista ja hoitajista myös myyjistä ja tarjoilijoista.

– Jos tämä lakimuutos tulee voimaan, seurauksena on, että palkkaerot tulevat kasvamaan jokaisen neuvottelukierroksen jälkeen, sanoi esimerkiksi Piritta Rantanen (sd.).

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen puolestaan kutsui hallitusta historian naisvihamielisimmäksi.

Välikysymyksessä ovat mukana kaikki oppositiopuolueet. Välikysymysäänestys järjestetään keskiviikkona.

Orpo: Oppositio maalaa uhkakuvia

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puolusti esitystä. Orpon mukaan työmarkkinoille luo epävarmuutta opposition pelottelu, eivät hallituksen toimet.

– Te maalaatte uhkakuvia, te lietsotte sitä epäuskoa, Orpo sanoi.

Työministeri Arto Satosen (kok.) mukaan opposition väite siitä, että esitys ajaisi joitakin aloja pysyvään palkkakuoppaan, ei pidä paikkaansa. Satonen nosti yhtenä syynä palkkaeroihin sen, että työmarkkinat jakautuvat naisvaltaisiin ja miesvaltaisiin aloihin.

– Keskeinen vaikuttamisen paikka tähän on kodeissa ja koulussa, Satonen sanoi.

Hallitus perustelee esitystä sillä, että viennin kilpailukyky on tärkeää kaikkien alojen palkkakehityksen kannalta. Hallitus myös korostaa, että lakiesitys ei koske osapuolten välistä neuvottelua vaan valtakunnansovittelijan toimintaa.

Satosen puheessa piikki keskustalle

Hallituspuolueet iskivät erityisesti oppositiopuolue keskustaan. Ministeri Satonen ja moni muu hänen jälkeensä huomautti, että entinen keskustalainen pääministeri Esko Aho on pitänyt vientimallia tärkeänä.

– On valitettavaa huomata, että nykykeskusta on ajautunut kauas entisen puheenjohtajansa Ahon ajoista, Satonen sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ikään kuin vastasi Satoselle, vaikka ryhmäpuheenvuoro oli etukäteen kirjoitettu. Kurvisen mukaan Aho puhui Ruotsin mallin mukaisesta vientimallista.

– Tämä esitetty palkkakuoppalaki ei ole Ruotsin mallin mukainen. Se on Ruotsin vientimallin irvikuva, Kurvinen sanoi.

Keskustan mukaan vientimallista ei pitäisi säätää lailla, vaan siitä pitäisi sopia työmarkkinaosapuolten kesken.

Lue myös:

    Uusimmat