Sebastian Tynkkynen pyyhälsi jo Brysseliin – puhkuu intoa huonon tuloksen aiheuttamista haasteista huolimatta: "Kansa päätti näin"

Euroopan parlamenttiin ainoana perussuomalaisena valittu Sebastian Tynkkynen kiirehti Brysseliin innostuneena vähäisistä yöunista huolimatta.

Tiistai-illaksi sovittuun haastatteluun kiirehtii kevyesti kastunut, brysseliläisen kaatosateen yllättämä Sebastian Tynkkynen.

Hän tuli valituksi Euroopan parlamenttiin sunnuntai-iltana. Jo varhain tiistaiaamuna lähti lentokone kohti Belgian ja EU:n pääkaupunkia.

– Ensimmäinen päivä on oikeastaan mennyt rekisteröitymisessä "Euroopan eduskunnan" kansanedustajaksi. Käytiin läpi monta pistettä ja samalla pyöri taustalla kolme Teams-kokousta. Tosi tiivis, mutta todella mukava päivä, Tynkkynen summaa.

Hän saapui Brysseliin ensimmäisten uusien meppien joukossa. Tulokkaita perehdytetään heti parlamentin "tervetuliaiskylässä" muun muassa talous-, läpinäkyvyys-, turvallisuus- ja matkustuskäytäntöihin.

– Tänään on tullut tällainen pinkka paperia erilaisiin käytännön järjestelyihin liittyen, Tynkkynen näyttää sormillaan sivumäärää, joka vastaa paksuhkoa romaania.

Hän kertoo nukkuneensa kahtena edellisenä yönä vain noin kolmen tunnin unia, mutta sekään ei tunnelmaa näytä haittaavan.

– Vaalipäivän jälkeen oli puolueen tuloksesta pieni "masis". Mutta nyt kun on päässyt tänne ja alkaa näkemään myös niitä työn mahdollisuuksia, niin se suru alkaa vaihtumaan sellaiseen mahdollisuuksista innostumiseen.

– Tosi iloisilla fiiliksillä olen kyllä lähdössä hommiin.

Perussuomalaiset sai vaaleissa 7,6 prosentin kannatuksen ja Tynkkysen ainoana edustajanaan europarlamenttiin.

Tuleeko Unkarin Fidesz samaan ryhmään?

Keskiviikkoaamuksi Tynkkynen oli sopinut ruotsidemokraattien Charlie Weimersin kanssa. Weimers oli ykkönen puolueensa listalta, josta valittiin Brysseliin kolme meppiä.

– Hänet tunnen aika hyvin ja kyseessä on onneksi ryhmän sisällä aika vaikutusvaltainen meppi.

Ruotsalaiskollegan tapaamisen lisäksi keskiviikon ohjelmaan kuuluu myös keskustelua tanskalaismeppien kanssa sekä ensimmäinen ryhmäkokous.

Perussuomalaiset ja sen pohjoismaiset sisarpuolueet istuvat Euroopan konservatiivien ja demokraattien ryhmässä (ECR).

Ryhmän ympärillä on jo ennen vaaleja liikkunut spekulaatioita mahdollisista muutoksista. On muun muassa puhuttu unkarilaisen Fideszin mahdollisesta liittymisestä ECR:ään.

Fidesziä johtaa Unkarin pääministeri Viktor Orbán, joka on ylläpitänyt läheisiä suhteita Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallintoon ja jarruttanut useita EU:n Ukrainan tukemiseen liittyviä päätöksiä.

Käynnissä on muitakin ryhmän kokoonpanoon liittyviä keskusteluja.

– Olen käynyt näistä jo taustakeskusteluja, mutta niitä ei voi vielä avata julkisuuteen. Katsotaan, miten keskiviikkona päästään näissä asioissa eteenpäin. Aamupalaverissa tullaan hiomaan strategiaa pohjoismaisesta näkökulmasta, Tynkkynen sanoo.

Perussuomalaiset on ilmoittanut, ettei se haluaisi Fideszin liittyvän ryhmään. Se ei kuitenkaan aio erota ryhmästä, jos näin tapahtuu – toisin kuin esimerkiksi ruotsidemokraatit.

Ranskan Kansallisen liittouman Marine Le Penin on myös kerrottu ehdottaneen Italian pääministerille Giorgia Melonille kokonaan uuden oikeistoryhmän perustamista. 

Melonin Italian veljet on vaalien jälkeen ECR-ryhmän suurin kansallinen delegaatio. Kansallinen liittouma on sitä puolestaan radikaalimmassa ID-ryhmässä.

"Kansa päätti ja tämän kanssa eletään"

Tynkkynen myöntää, että ryhmän sisäisessä hierarkiassa voi muodostua haasteeksi, ettei perussuomalaiset saanut vaaleissa useampia meppejä läpi.

– On se harmi, että meitä on näinkin vähän kuin yksi. Jos olisi enemmän, niin totta kai painoarvo olisi isompi ryhmän sisäisissä neuvotteluissa. Kansa päätti näin ja tämän kanssa eletään.

Tulevina viikkoina poliittiset ryhmät käyvät keskusteluja kokoonpanonsa lisäksi myös muun muassa valiokuntapaikkojen jakamisesta. Uusia meppejä myös perehdytetään työskentelyyn Brysselissä ja Strasbourgissa.

Tynkkynen ei neuvottelujen tässä vaiheessa halua kertoa, mitkä valiokuntapaikat häntä kiinnostaisivat.

Uuden europarlamentaarikon tavoitteet liittyvät siihen, että kaikki jäsenmaat saataisiin osallistumaan Ukrainan tukemiseen sekä maahanmuuttopolitiikan kiristämiseen.

Kolmas tavoite on viestintä. Kansanedustajana Tynkkynen on tunnettu ahkerana somettajana.

– Haluaisin hyvin avoimesti kertoa siitä työstä ja niistä päätöksistä, mitä täällä tehdään. Avata niiden taustoja ja kertoa, mitkä on huonoja ja mitkä hyviä päätöksiä.

Hän toivoo voivansa lisätä suomalaisten ja etenkin oman puolueensa äänestäjien EU-tietoutta.

– Jotta ymmärrettäisiin, kuinka valtavan isoja päätöksiä tässä rakennuksessa tehdään. Ehkä meidänkin tuloksemme voisi sitten viiden vuoden päästä näyttää kovin erilaiselta.

Lue myös:

    Uusimmat