Raha ei ole isoin syy työntekijän lähtemiselle – naisten ja miesten välillä yksi merkittävä ero

1:17img
Yllättävä kyselytulos: Palkka ei ole ykkössyy työntekijöiden lähtemiselle, vaan...
Julkaistu 24.07.2023 09:31
Toimittajan kuva

Antti Kylmänen

antti.kylmanen@mtv.fi

Mikko Suursalmi

mikko.suursalmi@mtv.fi

Osaajapula riivaa työmarkkinoita useilla aloilla Suomessa. Työntekijöiden irtisanoutumisen syitä selvittävä kyselytutkimus paljastaa yllättäviä tietoja irtisanoutumisten juurisyistä.

Palkkaus ei ole useimmiten ole keskeisin syy sille, että työntekijä jättää työpaikkansa. Asia selviää Lähtijät-podcastin toteuttaman kyselytutkimuksen tuloksista.

Irtisanoutumisia ja niiden syitä käsittelevän Lähtijät-podcastin perustaja ja konsulttiyritys Un/knownin toimitusjohtaja Liisa Holma kertoo, että selvällä marginaalilla suurin syy lähtemiselle on esihenkilön huonot johtamistaidot.

– Etenkin mitä kokeneempi työntekijä on, sitä enemmän johtamisen merkitys kasvaa, Holma sanoo Huomenta Suomessa.

Toiseksi ja kolmanneksi tärkeimmät syyt lähtemiselle ovat Holman mukaan palkkaus ja liian suuri työmäärä. Myös etenemismahdollisuuksien puute työpaikalla nousi merkittävimpien syiden joukkoon.

– Yleensä nuorilla työntekijöillä palkkaus ei ole hirveästi kehittynyt ja se on siksi isompi syy.

Lue myös: Uusi hallitus rajoittaa palkankorotuksia lain voimin – palkansaajat taas ihmeissään

Tienaako työkaveri enemmän kuin sinä? Älä hermostu, toimi näin!

Holma muistuttaa, että jo palkkauksen nostaminen vastausvaihtoehdoksi kyselyyn vaikuttaa itsessään jonkin verran siihen, että moni vastaaja valitsee vaihtoehdon.

– Tuskinpa sellaista hetkeä on kenelläkään, että olisi valtavan tyytyväinen palkkaansa. Voi ajatella, että olisihan sitä kiva saada enemmän.

Lähtijät-podcastin kyselytutkimus toteutettiin yhteistyökumppanien kanssa touko–kesäkuussa 2023, ja se on jatkoa aiemmin keväällä toteutetulla tutkimukselle Kestävämpää työelämää: Miksi me lähdemme ja mitä se maksaa? Kyselyn lisäksi podcastin tekijät ovat haastatelleet 250 työpaikaltaan lähtenyttä asiantuntijaa vuonna 2022.

Lue lisää: Pienet ja keskisuuret yritykset hyötyvät hallituksen muutoksista työlainsäädäntöön – Duunaripuolella sovitut sairauslomapäivät olivat yleisiä, yrittäjä muistelee

Kela kertoo yhä isomman joukon perustoimeentulotuen saajista olevan työssäkäyviä

Naiset odottavat johtajalta eri asioita kuin miehet

Liisa Holman mukaan sekä Lähtijät-podcastin kyselytulokset että kansainvälinen tutkimustieto näyttävät, että naiset odottavat johtamiselta eri asioita kuin miehet. 

Naiset pitävät keskimäärin johtamista tärkeämpänä kuin miehet.

– Osaajapulan kontekstissa (työnantajan) kannattaa ehkä miettiä sitä, mikä sitouttaisi (työntekijää). Se voi olla nopeampi ratkaisu kuin odottaa maahanmuuton lisäämistä, mikä sekin on toki tärkeä, Holma sanoo.

Kuinka kalliiksi osaajan lähteminen tulee työnantajalle? Katso koko Lähtijät-podcastin Liisa Holman ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salmisen haastattelu alla!

8:55img

Tuoreimmat aiheesta

Raha