Siedätkö kylmää epätavallisen hyvin? Tutkimus paljastaa mahdollisen syyn

2:00img
Kylmyys vaikuttaa myös lemmikkeihin: Koiria puetaan nykyään entistä enemmän
Julkaistu 19.02.2021 13:20
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Siedätkö kylmää epätavallisen hyvin?

Onko sinulla kyky sietää vilunväristyksiä tai pystytkö käyttämään shortseja talvellakin? On mahdollista, että saatat olla yksi harvoista ihmisistä, joilla on parempi sietokyky kylmälle geneettisen mutaation ansiosta, kertoo Ifl Science.

Tietty proteiini, α-aktiini-3, puuttuu nopeasti nykivistä lihaksista noin 1,5 miljardilta ihmiseltä ympäri maailmaa, koska heillä on tietty geenimuunnos. Useimmat ihmiset eivät tiedä, onko heillä tätä geeniä vai ei, mutta vaikuttaa siltä, että geenillä voi olla mielenkiintoinen vaikutus kehon kykyyn käsitellä pakkasta.

American Journal of Human Genetics -lehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa kerrotaan, että ihmiset, joilla ei ole kyseistä proteiinia, kestävät kylmää lämpötilaa paremmin kuin ne, joilla on α-aktiini-3.

Tutkimuksia kehojen jäähdyttämisellä

Ruotsin Karolinska Instituutin ja Liettuan urheilukorkeakoulun tutkijat keräsivät 42 tervettä 18–40-vuotiasta miestä, joita pyydettiin istumaan kylmään veteen. Heidän ruumiinlämpötilansa pyrittiin alentamaan 35,5 asteeseen. 

Kun heidän kehonsa jäähdytettiin, tutkijat tarkastelivat lihasten sähköistä aktiivisuutta ja ottivat myöhemmin näytteitä.

Lue myös: Otatko paukkupakkasista kaiken hyödyn irti? Tee viikonloppuna nämä asiat kotonasi

Tutkijat havaitsivat, että 70 prosenttia henkilöistä, joilta puuttui α-aktiini-3, pystyi pitämään ruumiinlämpötilansa yli 35,5 asteessa. Samaan aikaan vain 30 prosenttia henkilöistä, joilla oli α-aktiini-3, pystyivät toimimaan sanoin.

Toisin sanoen ihmiset, joilla ei ole proteiinia, selvisivät paremmin kylmän sietämisestä. 

Apua nykypäivän sairauksiin?

Spekulaatioiden mukaan geenimuunnos olisi voinut syntyä, kun esihistorialliset ihmiset alkoivat siirtyä kylmempiin ympäristöihin. 

Muunnelman omaavat kykenivät kestämään kylmempiä lämpötiloja tehokkaammin, saaden samalla etulyöntiaseman muita vastaan. 

Tämän teorian myötä tutkijat uskovat, että heidän työnsä voisi auttaa parantamaan ymmärrystämme ihmisten varhaisista muuttoliikkeistä ja nykypäivän sairauksista. 

Lue myös: Kylmä sää on piinaavaa lemmikeillekin, muistuttaa HESY – toimi näin paukkupakkasilla: "Jotkut suomalaiset ilmeisesti uskovat ..."

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: IflScience!Loss of α-actinin-3 during human evolution provides superior cold resilience and muscle heat generation

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset