Söitkö jälleen liikaa herkkuja viikonloppuna ja nyt on huono omatunto? Kokeile näitä viittä vinkkiä.
Sokeria, rasvaa ja vehnäjauhoja – niistä on monen mielestä hyvät herkut tehty. Monipuoliseen ruokavalioon kuuluvat toki myös herkut, mutta niiden osuuden tulisi olla murto-osa päivittäin nautituista ruoista. Mässyttely on kuitenkin ihanaa ja se saattaa lipsahtaa helposti käsistä, mistä seuraa tietysti morkkis.
Tämä juttu on kaikille teille, jotka ette osaa pitää herkuttelua muutamassa suklaapalassa, vaan vedätte koko levyn (ja ehkä vielä kaverin levystä puolet).
1. Älä pode huonoa omaatuntoa
Totea itsellesi, että nyt kävi näin, ensi kerralla toivottavasti käy toisin. Huonon omatunnon poteminen todennäköisesti saa sinut vain kaipaamaan lohdutusta, jolloin suklaalevy näyttää jälleen pahasti terapeutiltasi.
Älä siis soimaa itseäsi, vaan pyri oppimaan kokemuksestasi. Tämänhetkinen ikävä tunne voi olla jatkossa apunasi, kun seuraavan kerran haluaisit syödä kakkupalan toisensa perään – muista, että sama olotila valtaa sinut jälleen yliherkuttelun jälkeen, onko lyhyt herkkuhetki todella sen arvoinen? Pyri jatkossa syömään sellaisia ruokia, joista sinulle tulee hyvä mieli vielä syömisen jälkeenkin.
2. Palaa mahdollisimman nopeasti tavalliseen ruokarytmiisi
Mitä nopeammin palaat tuttuun arkeen, sitä vähemmän sokerisekoamisesi vaikuttaa kokonaistilanteeseen. Pyri syömään viisi kertaa päivässä ja jos haluat laihtua, poista lautaseltasi nopeat hiilihydraatit. Syö paljon kasviksia ja juo vettä säännöllisesti.
3. Älä mene vaa'alle
Mitä tahansa teetkin, älä mene vaa'alle heti herkuttelun jälkeen. Kun olet ahtanut kitusiisi puolikkaan täytekakun ja juonut mahdollisesti siihen päälle melkoisen määrän nestettä, vaaka näyttää varmasti useamman kilon enemmän kuin aamulla. Se on vain nestettä ja lukema pienenee, kun palaat normaaliin syömisrutiiniisi, mutta vaakanumeron vaikutus henkiseen olotilaasi on kaikkea muuta kuin positiivinen.
4. Älä aloita rääkkiä
Tekeekö mielesi tuplata lenkkimäärä ja vähentää syöminen minimiin herkuttelun jälkeen? Älä suotta, sillä se tekee todenäköisesti enemmän harmia kuin hyvää.
Jos näet nälkää, se vaikuttaa treenaamiseesi ja alttiuteesi sortua ylensyöntiin uudestaan. Syö terveellistä ruokaa viisi kertaa päivässä ja tarkkaile annoskokoa, mutta älä näe nälkää, vaan syö riittävästi. Treenaaminen on hyvä asia, mutta senkään kanssa ei kannata liioitella.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
5. Muista – jokainen "ei" tekee kieltäytymisen helpommaksi
Tiesitkö, että jokainen kieltäytyminen tekee seuraavasta kieltäytymisestä helpompaa?
Aivomme oppivat asioita hiljalleen ja myös herkuista kieltäytyminen on taito, joka on opittavissa. Jos olet tottunut lipsahtamaan päätöksestäsi olla herkuttelematta, siitä muodostuu tapa, joka toistaa itseään.
Älä varaa kotikaappeihin herkkuja, joihin voit sortua. Jos et osta niitä kaupasta, sinulla ei ole mitä mässätä syömishimon iskiessä.
Video: Miksi työpaikalla painonhallinta on vaikeaa?
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.