Sota raivoaa Ukrainassa – onko Ahvenanmaa pian Venäjän tulilinjalla? "Mitä tahansa voidaan odottaa Venäjältä"

Tohtori, tietokirjailija Jukka Tarkka pitää Venäjän nykyjohtoa Ukrainan hyökkäyksen vuoksi niin arvaamattomana, että Suomen on syytä olla varuillaan Ahvenanmaan vuoksi

– Ukrainan operaation vaikeudet ovat ajamassa Venäjän korkeimman johdon syvään epävarmuuden ja epätietoiseuuden tilaan. Päätöksenteko voi olla sattumanvaraista, jos johto joutuu paniikkitilaan, sanoo Tarkka.

– Suomen olisi varottava sellaisia toimia, jotka voisivat pahentaa tilannetta. Pidän sotilastoimia Ahvenanmaata kohtaan epätodennäköisenä, mutta Venäjältä voi odottaa mitä tahansa.

Tarkka on tarkastellut Ahvenanmaan omalaatuista satavuotista historiaa Suomen itsehallintoalueena kirjassaan "Itämeren politiikan pelinappula" ja hän sivuaa sitä myös uutuudessaan "Itsenäisyyden elpymisaika".

Tarkka ei niinkään ole huolissaan Suomen itärajasta, vaan etelärannikosta.

– Suomen meriyhteydet ovat elintärkeitä, ja Ahvenanmaa on siinä keskellä. Ahvenanmaa on demilitarisoitu, eli aseeton, mutta Suomella on sen puolustusvelvollisuus. 

– Sitä on harjoitettu täysillä kaikissa aselajeissa.

Outo konsulaatti Maarianhaminassa

Venäjällä on ollut toisen maailmansodan peruina Maarianhaminan keskustassa konsulaatti.

Sillä on ollut Tarkan mukaan aikanaan sotilaspoliittisen ylivalvojan asema, ja kun Venäjä peri konsulaatin Neuvostoliitolta 1990-luvun alussa, konsulaatin asemaan ei puututtu.

– Se saattoi vain unohtua tapahtumien myllerryksessä, Tarkka sanoo.

– On sietämätöntä, että Venäjällä on tällainen historiallinen jäänne. Se loukkaa Suomen suvereniteettiä. On kiusallista, että Venäjällä on tällainen, edes muodollinen, ote niin tärkeään ja arkaan alueeseen kuin Ahvenanmaa.

Tarkan mukaan konsulaatilla ei ole merkitystä Suomen puolustuksen kannalta, mutta Suomen mahdollisten Nato-jäsenyysneuvottelujen kannalta konsulaatti olisi iso ongelma.

– Naton kannalta olisi ennenkuulumatonta, että Natoon kuuluvalla maalla olisi alue, jolla olisi konsulaatti, jolla olisi sotilaspoliittisia oikeuksia. Se olisi jäsenyysneuvotteluissa ratkaistava jollain tavalla. 

– Pahimmillaan voisi ajatella, että siitä voisi tulla este Suomen Nato-jäsenyydelle.

Lue myös:

    Uusimmat