Sote-valiokunnan Markus Lohi MTV Uutisille: Olen pettynyt STM:n kykyyn katsoa yhteiskunnan kokonaishyvinvointia

4:10img
"Suomi ei voi jäädä pussinperälle" – sosiaali- ja terveysvaliokunnan Markus Lohi kommentoi maahantulorajoituksia
Julkaistu 21.09.2021 18:13
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että valiokunta aikoo syynätä hallituksen esitystä erittäin tarkalla silmällä.  

Nykyiset maahantulosäädökset ovat voimassa 15.10. asti, mutta hallitus haluaa siis jatkaa niitä vuoden loppuun asti. Markus Lohen mukaan tätä ei tehdä, ellei ole aivan välttämätöntä.  

– Itse suhtaudun kriittisesti siihen, että kun meillä rokotekattavuus paranee koko ajan, ja muu maailma avaa matkailua, Suomi ei voi jäädä tänne pussin perälle. 

Voimassa olevien maahantulosäädösten mukaan Suomeen saapuvilta, vuonna 2005 tai sitä aiemmin syntyneiltä henkilöiltä edellytetään joko todistus kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista, saadusta hyväksyttävästä koronavirusrokotussarjasta tai ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä.

Vaihtoehtoisesti matkustaja voi myös käydä koronavirustestissä Suomeen saavuttuaan. Niillä henkilöillä, joilla on negatiivinen testitulos tai vain yksi koronavirusrokoteannos, tulisi käydä toisessa testissä 72–120 tunnin kuluessa maahantulosta.

"Erittäin paljon haittaa matkailulle"

Lohen mukaan valiokunnassa aiotaan pohtia, voitaisiinko luopua toisesta koronatestistä kokonaan, lokakuun puolenvälin jälkeen. 

– Tiedossani ei ole, että missään muussa maassa olisi käytössä kaksi testiä maahan saapuville. Tältäkin osin tulemme valiokunnassa hyvin kriittisesti esitystä tarkastelemaan.

Lohi näkee, että hallituksen esityksestä on erittäin paljon haittaa matkailualalle. Hänen mukaansa nyt pitääkin löytyä rohkeutta sanoa ääneen, että kaksi rokotusta saaneet voivat matkustaa turvallisesti. 

– Olen hieman pettynyt siihen että sosiaali- ja terveysministeriössä ei ole ollut kykyä, katsoa yhteiskunnan kokonaishyvinvointia. On kyetty kyllä tätä yhtä virusta hallitsemaan, mutta meidän pitää myös huolehtia ihmisten muusta hyvinvoinnista. 

Koronapassi tulee myöhässä

Hallitus antoi myös tänään eduskunnalle esityksen koronapassista.

Koronapassina toimisi EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta.

Se on todistus joko koronarokotuksista, koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista. Hallitus esittää, että vaihtoehtona koronarajoituksille esimerkiksi elinkeinonharjoittajat voisivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

Koronapassia voisi edellyttää muun muassa ravintoloissa, yökerhoissa, yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla ja muissa sisäliikuntapaikoissa, sekä myös uimahalleissa, museoissa ja näyttelytiloissa. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta laatii myös tästä mietinnön. 

Rokotekattavuus voi mahdollisesti nousta sen verran nopeasti, ettei passia enää tarvita. Tulevaisuuden varalta on kuitnkin hyvä olla myös tämä vaihtoehto olemassa.

Lohi vakuuttaa kansalaisille, että koronapassin suhteen eduskunta käy huolellisesti läpi, että lainsäädäntö ei ole ristisriidassa perustuslain yhdenvertaisuuden tai kansainvälisten ihmisoikeuksien kanssa.

– Perustuslakivaliokunnan lausunto tulee sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ja on varma, että sen mukaan tullaan myös toimimaan.

Tärkeintä olisi nyt luoda kaikille aloille uskoa tulevaisuuteen, kiteyttää Lohi. 

– Toivoisin vähän laajemminkin, että lainsäätäjät ja hallitus voisivat luoda uskoa tulevaisuuteen ja siihen, että matkailuala voi elpyä ja lähteä uuteen nousuun.  

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset