Stoltenberg kehottaa Eurooppaa lisäämään asetuotantoa – muuten edessä voi olla vastakkainasetteluja Venäjän kanssa jopa vuosikymmeniä

3:12imgEx-komentaja arvioi, mitä tilanteen kääntäminen Ukrainalta nyt vaatii.
Julkaistu 10.02.2024 07:53

MTV UUTISET – STT

Euroopan tulee lisätä asetuotantoaan, jotta Ukrainalle lähetettävää apua voidaan kasvattaa ja omia varastoja täydentää, sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kehottaa saksalaislehti Welt am Sonntagin haastattelussa.

– Tämä tarkoittaa siirtymistä hitaasta, rauhanajan temposta korkeatempoiseen konfliktituotantoon.

Pääsihteeri painotti, ettei Nato pyri sotaan Venäjän kanssa, mutta liittouman tulee varautua mahdollisiin riitaisuuksiin, jotka voivat kestää kymmeniäkin vuosia. Stoltenbergin mukaan yhteenkään Nato-maahan ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa.

Lue myös: Yksi seikka Putinin kohuhaastattelussa hämmästyttää erityisesti – "Tämä on yhteispeliä"

Stoltenberg: Paras puolustus tukea Ukrainaa ja investoida Natoon

Ukraina on pyytänyt kipeästi kaipaamiaan tykistöammuksia ja muita ammustarvikkeita liittolaisiltaan samalla kun Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alkamisesta tulee pian kuluneeksi kaksi vuotta.

Tästä huolimatta Kreml jatkaa Stoltenbergin mukaan jatkuvasti uhkailujaan Nato-maita vastaan. Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaa vastaan on osoittanut Stoltenbergin mukaan sen, ettei rauhaa Euroopassa voi ottaa enää annettuna.

– Jos (Venäjän presidentti Vladimir) Putin voittaa Ukrainassa, ei ole takeita siitä, etteivätkö Venäjän aggressiot leviä laajemmalle. Joten Ukrainan tukeminen ja investoiminen Naton omiin kykyihin ovat parhaimmat puolustuksemme.

– Niin kauan kuin investoimme turvallisuuteemme ja pysymme yhdessä rintamassa, jatkamme kaiken aggression estämistä.

Nato-maiden puolustusministerit kokoontuvat seuraavan kerran Brysseliin helmikuun 15. päivänä.

Lue myös: Tutkijat Natosta: Suomeen kohdistunut sotilaallinen aggressio voisi äärimmäisessä tapauksessa johtaa vastaiskuun ydinasein

Aseavun myöhästyttäminen "pöyristyttävää"

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehottivat yhdysvaltalaisia lainsäätäjiä hyväksymään pitkään viivästetyn Ukraina-apupaketin.

– Yhdysvaltain kongressin epäonnistuminen Ukrainan tukemisessa on lähellä rikollista laiminlyöntiä, Scholzia isännöinyt Biden sanoi pääkaupunki Washingtonissa.

– Se on pöyristyttävää.

Scholz kertoi tapaamisen jälkeen toimittajille, että hän on luottavaisin mielin aseapupaketin hyväksymisen suhteen.

– Ilman Yhdysvaltain tukea ja ilman Euroopan maiden tukea Ukrainalla ei olisi mitään mahdollisuuksia puolustaa maataan.

Paketti on tällä hetkellä senaatin käsittelyssä, mutta sillä on edessään vielä suurempi este alahuoneessa, jos se ylipäänsä hyväksytään. Republikaaneilla on edustajainhuoneessa hienoinen enemmistö ja edustajat ovat pyrkineet liittämään apupaketin osaksi Yhdysvaltain eteläisen rajan niin sanottuja turvaamistoimia.

Senaatin apupaketti sisältäisi 60 miljardin dollarin (noin 56 miljardin euron) edestä avun lähettämistä Kiovalle.

Kaksikko keskusteli lisäksi Lähi-idän tilanteesta, jossa jännitteet ovat nousseet sen jälkeen kun kolme yhdysvaltalaissotilasta kuoli Jordaniaan tehdyssä iskussa. Yhdysvallat on vastannut iskuun pommittamalla muun muassa Irakia.

Lue myös: Kommentti: Suomi kotoutuu Natoon uuden johdon alla, kun sekä presidentti että puolustusvoimien komentaja vaihtuvat

Sanna Marin yrittää pelastaa Ukrainaa eliittiseurassa – mitä virkaa uudella huippuryhmällä on?

2:07imgSuomi mukaan Naton ilmapuolustukseen Romaniaan, Bulgariaan ja Mustallamerelle.

Tuoreimmat aiheesta

Nato