MTV Uutiset kävi selvittämässä, mistä kokoomuksen presidenttiehdokkaan Alexander Stubbin huima menestys Pohjanmaan rannikolla johtuu.
Kruunupyyn kunta on vain yksi Pohjanmaan rannikon kunnista, joissa kokoomuksen Alexander Stubb sai ylivoimaisen voittajan viitan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.
Peräti 59,6 prosentin ääniosuus kumpuaa monista taustatekijöistä: kaksikielisyys lienee tärkein täky. Korsnäsissa Stubb ylsi yli 60 prosentin kannatukseen.
– Tärkeintä on kuitenkin se, että hän on uskottava siinä mitä hän sanoo. Ihmiset uskovat mitä hän sanoo, niin se tuntuu olevan, kuvailee Tobias Elfving.
Pohjanmaan rannikolla perinteinen perhekäsitys on vahvassa kurssissa, myös uskonnollisuus on tavallista suuremmassa huudossa. Onko näillä seikoilla vaikutusta?
– Kyllä sillä voi jonkin verran olla vaikutusta, mutta ei suuresti. Uskonnolliset seikat saattavat jonkin verran vaikuttaa, miettii Elfving.
Sen sijaan Stubbin kansainvälinen ote viehättää rannikon vientiteollisuutta, jossa kielitaito ja sujuva siirtyminen maasta ja kulttuurista toiseen on suuressa arvossa. Kruunupyyssä on lentokenttä, jota käyttävät nimenomaan ruotsinkielisen alueen bisnesmatkustajat.
– Tämä voi vaikuttaa. Hänellä on osaamista ja pätevyyttä, laajat verkostot ja tietämys taloudesta, luettelee Elfving.
Äidinkieli, sukujuuret?
Kruunupyyssä asuva Ann-Catherine Engström-Käld uskoo, että Stubbin suosioon vaikuttaa hänen uskottavuutensa ulkopolitiikan kysymyksissä. Kielikysymystä ei tietenkään voi vähätellä kaksikielisessä Kruunupyyssä, jossa RKP käyttää valtaa.
– Totta kai sillä on merkitystä, se on selvä. Oli silti hyvä että RKP ei asettanut omaa ehdokasta, joka olisi saanut vain prosentin kannatuksen ehkä, pohtii Engström-Käld.
Hän ei usko, että Haavisto jäi vaalipiirissä neljänneksi esimerkiksi seksuaalisen suuntutumisensa takia.
– Iäkkäämpi sukupolvi ajattelee ehkä sitä, mutta eivät nuoremmat polvet – ei sillä enää vuonna 2024 ole merkitytä. Ulkopolitiikka on se, jolla on merkitystä, uskoo Engström-Käld.
Samoilla linjoilla on Maija Sandbäck.
– Hänellä on paljon kokemusta, toisekseen hän on kokonaan kaksikielinen ja hänellä on sukujuuret Pedersöressä, luulen että silläkin on paljon merkitystä.
Lue myös: Henkilökuva: Alexander Stubb istuu osaamisensa puolesta luontevasti presidentiksi, mutta hän ei ole kovin kansanomainen
Pohjanmaan rannikon sukujuurilla on merkitystä myös Rune Nymanin mielestä.
– Täällä perhearvoilla ylipäätään on suuri merkitys ja hän edustaa perinteisiä perhearvoja. Mutta hän on ollut hyvin selkeä ja hänellä on laaja tietämys taloudesta ja myös laaja osaaminen, sanoo Nyman.
Nyman on tyytyväinen vaalin tulokseen.
– Tästä on helppo valita ehdokas!
Haavisto vasta neljäs
Vaasan vaalipiirissä Stubb kahmi keskimäärin 31 prosentin ääniosuuden. Kakkosena oli Jussi Halla-aho (ps.), kolmosena Olli Rehn (kesk., valitsijayhdistys) ja vasta nelosena toiselle kierrokselle edennyt Pekka Haavisto (vihr., valitsijayhdistys).
– Näin se oli, muistaa työkamppeissa kauppareissulle kiirehtivä Ville Prepulakin.
Lue myös: PS-pomo ryöpyttää Stubbia ja Haavistoa: "Kummastakaan ei ole presidentiksi siinä määrin, että ääneni ansaitsisivat"
Hän pohtii kaksikielisyyden, perhearvojen ja uskonnollisuudenkin vaikutusta Stubbin voittoon.
– Kyllä ne kaikki varmasti jonkin verran vaikuttavat.
Entä alueen vahva, kansainvälinen vientiteollisuus, joka alkaa olla lähes kokonaan ulkomaisten pörssiyhtiöiden käsissä? Koetaanko Stubb enemmän bisnesmiehenä kuin Haavisto?
– Kyllä sekin vaikuttaa siihen, että ajatellaan että hänellä on kokemusta, vahvat verkostot ja kontaktit kansainvälisesti.