Suihkemies voitti uuvuttavan oikeustaistelun urheilujättiä vastaan: "Daavid vastaan Goljat"

Jalkapalloilun vapaapotkusuihkeen brasilialainen keksijä Heine Allemagne on voittanut seitsemän vuotta eri oikeusasteissa käydyn taistelun Kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa vastaan, uutisoi Frankfurter Allgemeine Zeitung. Lehden mukaan Brasilian korkein oikeus on tiistaina ratkaissut asian Allemagnen eduksi hylkäämällä Fifan valituksen

Vasta myöhemmin ratkeaa, miten suuret korvaukset Fifa joutuu maksamaan Allemagnelle.

– Tämä on Daavid vastaan Goljat -tarina. Fifa on jättiläinen, tässä meni 23 vuotta taistellessa, Allemagne sanoi.

Vapaapotkusuihkeella jalkapalloerotuomari merkitsee pelikenttään pallon ja puolustajien pelaajamuurin sijainnin. Fifan arvokisoihin keksintö tuli 2014 MM-kisoihin.

Allemagne oli kehitellyt vuodesta 2000 alkaen suihketta, joka toimisi kaikilla pelialustoilla ja kaikissa sääoloissa, mutta haihtuisi pian näkyvistä. Allemagnen mukaan Fifa lupasi hänelle 40 miljoonaa dollaria oikeuksista suihkeeseen, mutta Fifa perääntyi lupauksestaan sen jälkeen kun Gianni Infantino tuli liiton puheenjohtajaksi 2016.

Allemagne oli patentoinut keksintönsä useissa maissa, mutta hänen mukaansa Fifa antoi vapaapotkusuihkeen ilman hänen suostumustaan maailmanlaajuiseen tuotantoon ja markkinointiin. Brasilian korkein oikeus katsoi, että Fifa oli toimillaan vienyt Allemagnelta mahdollisuuden ansaita patentoimallaan keksinnöllä.

Fifa on ajanut myös oikeuskannetta, jolla se on pyrkinyt kiistämään Allemagnen oikeuden patentoida vapaapotkusuihke. FAZ:n mukaan Fifan kanne hylättiin maaliskuussa oikeudessa Rio de Janeirossa.

Allemagne näyttäytyi julkisuudessa 2014, kun vapaapotkusuihke todettiin toimivaksi MM-kisoissa. Hän kertoi varttuneensa vaatimattomissa oloissa, viisilapsisessa perheessä Ituiutaban kaupungissa.

– Nukuimme kaikki yhdessä pienessä huoneessa. Minulla ei ikinä ollut leluja, ja vaatteita oli vain vähän. Vanhempani lähettivät minut töihin 8-vuotiaana, hän kertoi 2014 Daily Mailin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat