Venäjän tavoite on hajottaa vastustajiensa yhteiskunnat ja tarjota vaihtoehto lännelle, sanoo uunituore suomalaisraportti.
Venäjä kohdistaa mielipidevaikuttamistaan yhä tarkemmin, jotta se saa aikaan haluamiaan tuloksia.
Vaikuttamisen Kreml tähtää kustakin maasta löytämiinsä riitoihin ja jakolinjoihin.
Venäjä voikin rajojensa ulkopuolella tukea asioita, joita se ei itse kannata tai omalla takapihallaan sietäisi.
– Se ei ole rationaalista, mitä Venäjä tukee. Se voi lähtökohtaisesti olla mitä tahansa, kunhan se aiheuttaa riitoja, sanoo projektitutkija Mari Puurunen puhelimitse MTV Uutisille.
Puurunen on kirjoittanut tuoreen Informaatiosta kognitioon – mentaalinen sodankäynti venäläisessä keskustelussa -raportin Jyväskylän yliopistossa.
Venäjä on käyttänyt mentaalisen sodankäynnin käsitettä vuodesta 2021 lähtien, Puurunen sanoo.
Sen suuri tavoite on olla hallittu kokonaisuus erilaisia tekijöitä ja toimia, joiden avulla pyritään "valtaamaan" vihollisen tietoisuus. Kyse on siis kokonaisvaltaisesta mielipidevaikuttamisesta, joka ei rajoitu esimerkiksi johonkin yksittäiseen mediaan tai viestintävälineeseen.
Koska tärkeintä on aiheuttaa kinaa, voivat Venäjän levittämät ja tukemat tarinat olla ristiriidassa keskenään.
Viestinsä Venäjä pyrkii yksilöimään, jotta se menisi tehokkaasti perille. Viestiä muutetaan esimerkiksi asuinpaikkakunnan, koulutuksen ja kiinnostuksen kohteiden mukaan.
Kyse on yhdenlaisesta henkilökohtaisesta markkinointikampanjasta.
Tarkoitus on aikaansaada "pelkoa, paniikkia ja kauhua", sanoo tutkivan journalismin järjestö Bellingcatin entinen toimitusjohtaja ja johtava tutkija Christo Grozev raportin mukaan.
Lue myös: Venäjältä outo kommentti Suomelle: "Kuka vihaa omia kansalaisiaan niin paljon?"
Venäjä uhriutuu
Peruslähtökohtana mentaalisessa sodankäynnissä on, että Venäjä on uhri ja puolustuksellinen toimija.
Kreml mielellään syyttää vastapuolia asioista, joita se itse tekee tai aikoo tehdä.
Venäjän puolustusministeriön neuvoantaja Andrei Initskinin mukaan mentaalisella sodankäynnillä pyritään muun muassa murentamaan asevoimien ja yhteiskunnan yhtenäisyys, muuttamaan yksilön tietoisuutta ja tuhoamaan moraaliset arvot.
Initskin jakaa mentaalisen sodankäynnin kahteen aikajanaan, joista lyhyempi on 3–5 vuotta ja pidempi 10–15 vuotta.
Lue myös: Supon päällikkö Eagle S:stä: "Täysin mahdollista, että siellä on valtiollinen toimija taustalla"
Lyhyemmällä aikavälillä hyökätään vakiintunutta elämäntapaa vastaan, puretaan olemassa olevia käyttäytymismalleja ja horjutetaan luottamusta viranomaisiin.
Tavoitteena on hajottaa yhteiskuntaa.
10–15 vuoden aikana yritetään muotoilla uudelleen kansan historiallinen itseymmärrys, koulutus ja kasvatus. Näin ikään kuin nollataan yhteiskunnan perusarvot ja tavoitteet.
Samalla tuhotaan valtion kulttuuriset ja historialliset perusteet sekä pyyhitään kansallinen identiteetti.
Suomen kohdalla tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, suomalaisista pyrittäisiin tekemään Venäjä-mielisiä, jotka suhtautuisivat länsimaisiin instituutioihin, kuten EU:n ja Natoon kielteisesti.
Länsimaiden heikentämisen ohella Venäjä pyrkii tarjoamaan niin sanotuille kolmansille osapuolille vaihtoehdon lännen sijaan.
Lue myös: Zelenskyi: "Putin tappaisi meidät kaikki"
4:27Salamyhkäinen rykmentti iskee syvälle Venäjälle.
Uusi teknologia
Venäjä kehittää teknologiaa, jonka avulla se pystyisi tunkeutumaan kunkin ihmisen yleisimmin käyttämille verkkosivuille, Bellingcatin Grozev arvioi.
Teknologian avulla Venäjä pystyisi levittämään esimerkiksi valeuutisia luotettavina pidettyjen sivustojen kautta.
Venäjä on jo vuodesta 2022 lähtien pystyttänyt aidoilta vaikuttavia kopiosivuja kansainvälisesti merkittävistä lehdistä, joissa se on levittänyt väärää tietoa.
Vastaavanlaisia aidoilta vaikuttavia valesivuja hyödyntävät myös esimerkiksi luottokorttitietoja kalastelevat nettihuijarit.
Henkilökohtaisempiin vaikutuskeinoihin Venäjän on ajanut osin se, että maan ulkomaantiedustelu on todennut omien uutiskanaviensa kautta levitettävän propagandan tehottomaksi.
Näin siksi, että yleisö on pirstaloitunut ja länsimaissa leimallisesti venäläisiin lähteisiin suhtaudutaan lähtökohtaisesti kriittisesti.
Venäjän kannalta esimerkiksi tekoälyn hyödyntämistä vaikeuttaa se, että maa on teknologisesti jälkeenjäänyt, Puurunen kirjoittaa.
Tuloksia Venäjä on joka tapauksessa saanut aikaiseksi.
Esimerkiksi Yhdysvalloissa Venäjä on jo niin pitkään pyrkinyt vaikuttamaan maan sisäpolitiikkaan, että se jo näkyy yhteiskunnan jakautumisena, arvioi strategisen viestinnän asiantuntija Anneli Ahonen.
Laajemmin Venäjän vaikutuksesta Yhdysvalloissa voi lukea täältä tai alla olevasta linkistä.