Pitkän linjan suomalaisdiplomaatti on huolissaan siitä, millaiseksi Yhdysvaltain ulkopoliittinen linja voi presidentti Donald Trumpin kaudella kehkeytyä. Hän ei usko kuitenkaan demokratian rakenteiden sortuvan yhden miehen käsittelyssä.
Maailmalla odotetaan henkeä pidätellen sitä, millaista ulkopolitiikkaa Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump alkaa noudattaa.
Pitkän uran diplomaattina tehnyt suurlähettiläs Jaakko Laajava arvioi, että USA:n ulkopoliittinen linja voi muuttua Trumpin aikana muun maailman ja demokratian kannalta huonoon suuntaan. Hän tähdentää, että arvio perustuu kuitenkin vain Trumpin vaalikampanjaan, koska hän on poliitikkona vielä untuvikko.
– Jos haluaisin synkistellä, sanosin, että edessä saattaa olla hyvin vaikeita aikoja. Koko kansainvälinen järjestelmä on perustunut tiettyyn arvomaailmaan, jossa ovat vallalla demokratia, ihmisoikeudet, vapaus ja ylipäätään inhimillisten asioiden pitäminen etusijalla. Tätä kutsutaan liberaaliksi kansainväliseksi järjestykseksi, Laajava arvioi MTV3:n Huomenta Suomessa.
– Sen kanssa on eletty toisesta maailmansodasta asti ja saavutettu isoja asioita. Tämä on kieltämättä vaakalaudalla.
Ennen eläköitymistään Suomen ulkoministeriön ulko- ja turvallisuuspoliittisena alivaltiosihteerinä työskennelleen Laajavan mukaan Yhdysvalloissa voi olla edessä kausi, jossa tärkeitä eivät ole demokraattiset arvot vaan pelkät intressit.
– Tehdään diilejä, joka uuden presidentin mielisanoja, ja johtamisen avainsanoja ovat autoritaarisuus ja yksinvaltaisuus. Siitä tulevat mieleen muun muassa Kiina ja Venäjä. Jos niiden kanssa tehdään diilejä, mennään takaisin sellaiseen maailmaan, jossa suurvallat kertovat maailmalle, mitä niiden rauhaan kuuluu. Se on sitten jo vaarallinen maailma.
”Yhdysvallat ei ole diktatuuri”
Laajava muistuttaa, että Yhdysvallat ei ole kuitenkaan mikään diktatuuri – eikä ole sellaiseksi muuttumassa.
– Siellä on hurjan paljon punnuksia toisellakin puolella. Jopa Trumpin omassa puolueessa hyvin monet valvovat tarkasti uuden presidentin tekemisiä. Media puolestaan seuraa uuden presidentin jokaista henkäystä.
– En usko millään siihen, että Yhdysvalloissa haluttaisiin tämän liberaalin kansainvälisen järjestyksen sortuvan ja tilalle tulevan jonkinlaisen autoritaaristen maitten klubin. Siinä tulevat jo republikaanien omatkin intressit mukaan. Halutaan varmasti ihan toisenlaisia asioita kuin mitä kampanjassa on esitetty.
Suurlähettiläs muistuttaa, että Yhdysvallat on maailman suurin hyötyjä siitä, että maailmassa vallitsee vakaa tilanne ja toimintaympäristö pysyy ennustettavana.
– Yhdysvaltain etu on toimia näiden kansainvälisten sääntöjen puitteissa. Tässä vaiheessa olisi järkevää olla usuttamatta uutta presidenttiä kovin pitkälle meneviin kannanottoihin. Nyt tarvitaan sellaista asiaa kuin strateginen kärsivällisyys. On paljon parempi, että amerikkalaiset itse selvittävät asiansa kuin että ulkopuolelta annetaan hyviä neuvoja.