Suomalaiset ovat onnistuneet sähkökurissa, kehuu Fingrid – näin pitkään täytyy vielä sinnitellä

2:44imgVideolla Fingridin Ruusunen kertoo jääkiekkovertauksin, miten pitkään säästötalkoita on jaksettava ja milloin tilanne helpottaa.
Julkaistu 24.12.2022 14:29
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Suomalaiset ovat onnistuneet säästämään sähköä, mutta iso työ on vielä tehtävänä talven yli rutistamiseksi, sanoo kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Sähkön kulutus Suomessa laski lähes kymmenellä prosentilla marraskuun mittauksessa.

Suomalaiset pelkäsivät sähköpulaa kovien pakkasten aikana, ja onnistuivat välttymään siltä kulutuksen vähentämisen ansiosta.

– Sekä tavalliset kotitaloudet että teollisuus säästivät niin paljon, että emme joutuneet kriittiseen tilanteeseen emmekä ajautuneet lähellekään sähköpulatilannetta, Fingridin Jukka Ruusunen kertoo.

Hänen mukaansa tämän talven aikana sähkön hinnan määräävät pakkanen ja tuulet. Kova pakkanen lisää sähkön kulutusta, kun taas tuulinen sää lisää tuulivoiman tuottamaa energiaa.

Lue myös: Fingrid näkee valoa tunnelin päässä: Suomi saa halvempaa sähkö kuin Keski-Eurooppa jo ensi keväänä 

"Suurin kriisi, mitä olen nähnyt"

Ruusunen toivoo ihmisten muistaisivan, että poikkeustila on väliaikainen. Se voi antaa toivoa hankalassa tilanteessa.

– Tämä ei ole ihan normaali markkinahäiriö, tämä on sotatila, Ruusunen painottaa.

Hän viittaa siihen, että sähkön hinnan nousun taustalla on Venäjän Eurooppaan kohdistama "energia-ase". Nyt hän toivoo kansalaisilta sitkeyttä ja säästämisen jatkamista.

– Nämä ovat yhteiset talkoot, jossa me kaikki autamme toisiamme, hän sanoo.

– Ei tällaista tilannetta ole kukaan toivonut, mutta ei sotiakaan ole koko aikaa. Tämä on erittäin, erittäin iso poikkeus. Tämä on suurin kriisi, mitä minä olen tässä energiajärjestelmässä koskaan nähnyt.

11:11imgKatso koko haastattelu: Näin pian Ruusunen uskoo sähkön hinnan halpenevan.

Lue myös: Tutkijalta kritiikkiä hallituksen sähkötukimallille – alustavien laskelmien mukaan puolet tuesta hyvätuloisimmalle neljännekselle

Tuoreimmat aiheesta

Energiakriisi