Suomalaiset yhdeksän vuotta maailmalla: Tämä ei ole irtiotto

Myanmarissa 2012.
Päivi ja Santeri Kannisto matkasuunnitteluissa 2009.Päivi ja Santeri Kannisto
Julkaistu 01.06.2013 16:55

Päivi ja Santeri Kannisto elävät elämää, josta moni uskaltaa vain haaveilla. Pariskunta on jo yhdeksän vuoden ajan valloittanut maailmaa ilman vakituista kotia tai työpaikkaa.

Suomalaiset Päivi ja Santeri Kannisto välttävät selvittämästä liikaa kohdemaasta.

– Vältämme matkailumainosten maalaamia kiiltokuvia, matkaoppaiden stereotypioita ja matkustustiedotteiden pelotteluja. Kuuntelemme mieluummin muiden matkalaisten henkilökohtaisia kokemuksia erityisesti jos heidän matkustustyylinsä muistuttaa yhtään omaamme. Useimmiten luotamme intuitioon, sillä kaikilla on omat mieltymyksensä ja toisten suosituksiin pettyy helposti, pariskunta kertoo.

Kaikille elämäntyyli ei sovi. Jos matkalta toivoo luksusta, ovat lyhyemmät lomat osuvampi vaihtoehto. Pariskunta muistuttaa, että matkustaminen on rankempaa, kun sen tekee edullisesti ja joutuu sekaantumaan paikalliseen kulttuuriin. Nomadin ja turistin erottaa toisistaan myös motivaatio.

– Turisti matkustaa nähtävyyksien ja statuksen perässä, kun taas nomadi matkustaa matkustamisen ilosta. Toki yksilöllisiä eroja on ja ne saattavat olla merkityksellisempiä kuin tällaiset stereotypiat.

Päivi ja Santeri Kannisto matkasuunnitteluissa 2009.

Päivi ja Santeri Kannisto matkasuunnitteluissa 2009.

Matkasuunnitelmia pariskunta tekee mahdollisimman vähän. Tärkeitä selvitettäviä asioita ovat muun muassa raha-automaatit. Näin tietää, pitääkö kohteeseen ottaa mukaan käteistä. Näin välttyy turhilta yllätyksiltä. Matkustaminen muiden ihmisten ehdoilla ja toisiin luottaen voi myös olla rankkaa. Missään nimessä nomadina eläminen ei ole yhtä pitkää irtiottoa.

– Meille matkailu ei ole irtiottoa arjesta, vaan arkea. Matkailutapa vaikuttaa rankkuuteen – juopotteleeko aurinkorannalla vai rymyääkö viidakossa.

Päivi ja Santeri ylittivät tänä keväänä vaikeakulkuisen suo- ja sademetsäalue Darién Gapin Kolumbian ja Panaman rajalla.

– Sitä pidetään maailman vaativimpana ja vaarallisimpana rajanylityksenä, mutta emme kokeneet matkaa rankaksi, vaikka matkustimmekin jalan ja paikallisilla pikkuveneillä. Toki helpommallakin olisi päässyt. Vaihtoehtona olisi ollut esimerkiksi tilata purjehdus tai ostaa lento.

Mitä muut sitten menettävät, kun eivät lähde maailmalle elämään nomadi-elämää?

– Me emme kehota ketään seuraamaan jalanjäljissämme, sillä ratkaisumme ei varmasti sovi kaikille. Meille se sopii, koska näin meillä on rajattomasti aikaa toisillemme. Voimme keskittyä rakastamaan ja nauttia rakastetuksi tulemisesta ilman paineita, stressiä ja aikatauluja.

Pariskunnalla on yksi asia, jota toivoisivat suomalaisten oppivan elämäntyylistään.

– Toivoisimme opettavamme suvaitsevaisuutta. On helppoa arvostella muita, paheksua ja purkaa omaa pahaa oloaan haukkumalla muita, mutta todella rohkeat ihmiset uskaltavat antaa toisten elää omaa elämäänsä haluamallaan tavalla, olivat toiset sitten homoja, ekohörhöjä, ateisteja, aseistakieltäytyjiä tai autonomistajia.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuva: Päivi ja Santeri Kannisto

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle