Marjanpoimijoiden olojen valvonnassa löytyi ensi kertaa moitteeton kohde

AOP marjanpoiminta
Julkaistu 25.11.2024 14:50

MTV UUTISET – STT

Marjanpoiminnan ympärillä on tänä vuonna kohistu useiden marja-alaan liittyvien epäiltyjen rikostutkintojen ja oikeuskäsittelyjen takia.

Suomen metsissä työskennelleiden marjanpoimijoiden kokonaismäärä lähes puolittui tänä vuonna viime kaudesta. Työsuojeluviranomaisen mukaan marjanpoimijoita oli työsuhteessa tänä vuonna noin 800 ja marjalain mukaisia poimijoita noin 400.

Viime vuonna marjalain mukaisia poimijoita tuli Thaimaasta noin 2 000, minkä lisäksi muutama sata ukrainalaista poimi marjoja marjalain mukaisesti.

2:03img

Kerroimme tänä vuonna, että thaimaalaisten marjanpoimijoiden määrä Suomessa on romahtanut viime vuosina.

Marjalaki koskee poimijoita, jotka eivät ole työsuhteessa ja joilta marjayritys ostaa heidän keräämänsä marjat. Marjayritys myös järjestää esimerkiksi majoituksen ja ruokahuollon. Työsuhteisille marjanpoimijoille sen sijaan kuuluu esimerkiksi työehtosopimuksen mukainen vähimmäispalkka.

Tänä vuonna työsuhteiset poimijat tulivat Thaimaasta. Aiempina vuosina valvontakierroksilla kohdatut thaimaalaiset olivat poimineet marjoja marjalain piirissä. Nyt suurin osa marjalain mukaisesti marjoja poimineista oli ukrainalaisia. Valvonnassa kohdatuista ulkomaisista poimijoista moni asui viranomaisten mukaan Suomessa jo valmiiksi.

– Valvontahavaintojen mukaan sekä poiminnan organisointi että poimijoiden taustat olivat edellistä kolmea vuotta monipuolisemmat. Poimintaa organisoimaan oli tullut uusia yrityksiä ja poimijoita, kerrotaan Aluehallintoviraston (avi) tiedotteessa.

Marjayrityksistä neljällä oli työsuhteisia poimijoita ja viidellä marjalain mukaista marjojenkeräystä.

Lue myös: Marjanpoiminnan muuttaminen työsuhteiseksi ei poistaisi kaikkia hyväksikäytön riskejä, arvioidaan lausunnoissa

Viidessä tukikohdassa puutteita

Marjalain alaisten velvollisuuksien täyttämistä valvottiin kuudella tarkastuskäynnillä. Viranomaisten mukaan tänä vuonna kohdattiin neljävuotisen valvontahistorian ensimmäinen marjanpoimintatukikohta, jossa ei havaittu yhtään puutetta marjalain noudattamisessa.

Sen sijaan viidessä tukikohdassa oli puutteita marjalain noudattamisessa. Eniten puutteita oli kerääjien perehdyttämisessä ja velvollisuudessa pitää tukikohdassa esillä viranomaisten yhteystietoja.

– Toimijoille annettiin velvoitteita myös keruuvälineiden ja -varusteiden tarjoamisesta, toimijan yhteistyövelvollisuudesta sekä tukikohdan ennakkoilmoittamisesta työsuojeluviranomaiselle, kertoo avi.

Viranomaiset tarkastivat jokaisen yrityksen tukikohdista vähintään yhden. Yhteensä tukikohtia oli 22. Viime vuonna niitä oli 45. Valvontakäyntejä tehtiin tänä vuonna useiden eri viranomaisten yhteistyönä.

Työsuhteisten marjanpoimijoiden oikeuksien valvominen alkaa nyt keruukauden päätyttyä, kun palkka- ja työaikatiedot ovat kokonaan saatavilla. Avin mukaan mahdollisista puutteista ilmoitetaan työnantajaliittoon ja työsyrjintäepäilyistä poliisille.

Lue myös: KRP tutkii marjanpoimijoiden Suomeen tuloon liittyvää korruptiota – Thaimaahan maksettiin "kahvirahoja"

Poliisitutkintoja ja käräjäistuntoja

Marjanpoiminnan ympärillä on tänä vuonna kohistu useiden marja-alaan liittyvien epäiltyjen rikostutkintojen ja oikeuskäsittelyjen takia. Marjayrityksillä oli keväällä vaikeuksia saada kerääjiä Thaimaasta, sillä maan viranomaiset eivät aluksi päästäneet poimijoita Suomeen marja-alan ongelmien ja vakavien ihmiskauppaepäilyjen takia.

Esimerkiksi marraskuussa kerrottiin, että keskusrikospoliisi tutkii thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen tuloon liittyvää epäiltyä korruptiota, jossa suomalaisten marjayrittäjien epäillään maksaneen Thaimaahan lahjuksia saadakseen poimijoita yrityksilleen.

Lisäksi esimerkiksi Lapin käräjäoikeudessa on vireillä kaksi erillistä tapausta, joissa sekä marjayhtiö Kiantaman toimitusjohtajaa että marjayhtiö Polarican entistä toimitusjohtajaa syytetään useasta kymmenestä törkeästä ihmiskaupasta. Helsingin poliisi puolestaan on epäillyt marjayhtiö Arctic Groupin toimitusjohtajaa törkeästä ihmiskaupasta. Uhreja epäillään olevan satakunta.

Hallitus linjasi toukokuussa, että ulkomaiset luonnonmarjojen poimijat halutaan Suomeen työsuhteisina kausityöläisinä. Tällä pyritään parantamaan työoloja ja ansioita, joissa on ilmennyt paljon ongelmia.

Muutokset on tarkoitus saada voimaan ensi huhtikuun alusta, jotta uudet säädökset ovat käytössä yritysten hankkiessa poimijoita kesän 2025 satokaudelle.

Lue myös: Ihmiskaupasta epäilty marjayrityksen ex-toimitusjohtaja tienasi muhkean potin

Tuoreimmat aiheesta

Marjat