Liikunta on tunnetusti tehokas ase stressiä vastaan. Maailmallakin huomiota herättäneen suomalaistutkimuksen mukaan se vähentää kehon kuormitustilaa myös lapsilla.
Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan liikunta on tehokas ase myös lasten stressiä vastaan.
Muun muassa Huffington Post -lehden uutisoimassa tutkimuksessa seurattiin 8-vuotiaiden lasten kortisolitasoja stressaavan tilanteen yhteydessä. Tutkijat havaitsivat, että kevyttä tai voimakasta liikuntaa harrastavilla lapsilla kortisolitasot eivät nousseet samalla tavalla kuin liikuntaa harrastamattomilla lapsilla.
Stressi tunnetusti nostaa kehon kortisolitasoja, mikä aiheuttaa esimerkiksi levottomuutta ja unettomuutta.
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 258 lasta.
Lasten arkiliikunta vähentynyt huomattavasti
Lasten arkiliikunta on vähentynyt viime vuosina ja siitä johtuvat terveysvaikutukset, kuten ylipaino, lisääntyneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lähes joka toinen suomalaislapsi harrastaa liikuntaa liian vähän.
Suositusten mukaan päivähoitoikäisen lapsen tulisi harrastaa liikuntaa vähintään kaksi tuntia päivässä – tämä tarkoittaa puistossa leikkimistä, ulkoilua ja muuta lapselle ominaista arkiliikuntaa.
Läpi kouluvuosien fyysisen aktiivisuuden perussuositus on 1–2 tuntia päivässä ja yli kahden tunnin istumisjaksoja tulisi välttää. Nuori Suomi suosittelee, että tietokoneella ja television ääressä ei vietttäisi enempää kuin kaksi tuntia päivässä.
Lähteet: THL.fi, Nuori Suomi ja Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism
(MTV3)