Suomen ei nykyisessä tilanteessa pidä liittyä Natoon ilman Ruotsia, tutkijatohtori arvioi: "Uusia vaatimuksia tulee joka päivä eri muodoissa"

5:04img
Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Iro Särkkä pitää Erdoganin lausuntoa yhtenä siirtona pelissä. Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin tulee pysyä nyt todella tiukkoina.
Julkaistu 30.01.2023 13:15
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Asiantuntijoiden mukaan Erdogan pyrkii tuomaan lausuntonsa kautta esiin vaikutusvaltaansa. 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Turkki voisi hyväksyä Suomen Natoon ilman Ruotsia.

Hän kuitenkin varoitti Suomea Ruotsissa nähdyistä kurdien protesteista.

– Jos on tarve, voimme antaa toisenlaisen viestin koskien Suomea. Ja kun annamme tämän erilaisen viestin koskien Suomea, Ruotsi on järkyttynyt, Erdogan sanoi Turkin televisiossa. 

Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Iro Särkkä pitää Erdoganin lausuntoa yhtenä siirtona pelissä. Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin tulee pysyä nyt todella tiukkoina.

– Uusia vaatimuksia tulee joka päivä eri muodoissa. On tärkeää, että Suomi ja Ruotsi pysyvät yhtenäisenä rintamana tässä kysymyksessä.

"Viesti oli se, että Erdogan on suuri"

Särkän mukaan Erdogan haluaa tuoda esiin oman merkityksensä vaikutusvaltaisena poliittisena johtajana. MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä jakaa näkemyksen. 

– Viesti oli se, että Erdogan on suuri. Koko maailma kuuntelee häntä ja katsoo, mitä hän seuraavaksi tekee.  

Särkän mukaan Erdoganin puheissa on viesti myös Nato-maille. Turkki on ollut pettynyt siihen, miten Naton huomio on kiinnittynyt yhteiseen pelotteeseen ja puolustukseen itäisessä Euroopassa. Tämä on Särkän mukaan normaali ja luonnollinen kehityssuuntaa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Turkki haluaa vahvasti tuoda esiin terrorisminvastaisen taistelun, jonka maa määrittelee omalla tavallaan.

Voisiko Suomi mennä yksin Natoon?

Penttilän mukaan on mahdollista, että Turkki hyväksyisi vain Suomen jäseneksi.  

– En pidä tätä vaihtoehtoa millään tavalla hyvänä, Särkkä vastaa kysymykseen siitä, voisiko Suomi mennä Natoon ilman Ruotsia. 

Särkkä arvioi, että päätös jättäisi erittäin syvän särön Suomen ja Ruotsin välisiin suhteisiin, koska maat ovat toisilleen keskeisimmät ulko- ja turvallisuuspoliittiset kumppanit.

Särkän mukaan Suomen pitäisi tehdä omat päätökset, jos yleinen turvallisuuspoliittinen tilanne olisi heikentynyt Suomen näkökulmasta merkittävästi ja muita vaihtoehtoa ei olisi.

– Tilanteen pitäisi olla erittäin huono ja tällä hetkellä se ei ole ollenkaan sen kaltainen, hän painottaa. 

Marin ja Kristersson tapaavat

Pääministeri Sanna Marin (sd.) matkustaa torstaina Tukholmaan tapaamaan Ruotsin pääministeriä Ulf Kristerssonia.

Särkkä uskoo, että tapaamisessa tullaan korostamaan yhteistyötä ja mahdollisesti mietitään konkreettisia keinoja Turkin palauttamiseksi neuvottelupöytään. Myös Penttilä kuvailee tapaamiseen liittyvän suuria odotuksia.   

Särkän mukaan seuraavaksi tilanteen annetaan rauhoittua. Naton pääsihteerillä tulee hänen mukaansa olemaan merkittävä diplomaattinen rooli. 

Särkkä uskoo, että Naton kulisseissa tehdään ”hartiavoimin töitä” sen eteen, että Turkki ymmärtäisi kyseessä olevan vakava asia. 

– Kyseessä on myös Suomen ja Ruotsin kansallinen turvallisuus, joilla ei ole syytä leikkiä.

3:35img

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä pitää Erdoganin kovia puheita vaalipelinä – "Suomi ja Ruotsi saavat kärsiä"

5:04img

Lue myös: HS: Presidentti Niinistö kertoo Suomen ottaneen heti yhteyttä Turkkiin Erdoganin kommenttien jälkeen

Pitääkö Suomi yhtä Ruotsin kanssa Nato-polullaan? Katso ulkoministeri Haaviston tiedotustilaisuus kello 14

Tuoreimmat aiheesta

Turkki