Suomen hallitus on teettänyt selvityksen kiinalaisyritysten toiminnan merkityksestä muun muassa Suomen arktisilla alueilla. Selvityksen mukaan kiinalaisten kaupallinen toiminta voi olla merkittävä myönteinen tekijä Suomelle mutta toiminnassa on myös selkeitä riskejä.
– Kiinalaiset investoinnit ja taloudellisen, tieteellisen ja muun yhteistoiminnan muodot voivat kasvattaa Kiinan vaikutusvaltaa Suomessa.
– Kiinalaisten sijoittajien ja toimijoiden pelätään saavan liian suuren, pitkäaikaisen vaikutuksen Lapin alueellisessa taloudessa tai Suomen talouskehityksessä yleisemmin, mikä altistaisi Suomen talouden Kiinan makrotalouden heilahteluille.
Raportin mukaan jotkut toimijat ja asiantuntijat ovat huolestuneet Kiinan tavoitteista ja toimista alueella, kun toisaalta samaan aikaan monet muut ovat toiveikkaita kiinalaisten instituutioiden, investoijien ja yritysten kykyyn tukea alueellista kehitystä ja tutkimusta.
Lue koko selvitys täältä: China in the Arctic and the Opportunities and Challenges for Chinese-Finnish Arctic Co-operation
Lapista ei haluta Afrikkaa
Raportissa viitataan Kiinan toimintaan Afrikassa ja Etelä-Amerikassa ja kerrotaan, että Kiinan kaupallisella toiminnalla voi olla negatiivisia vaikutuksia alueilla, joissa Kiina toimii.
– On huolia, jotka liittyvät kiinalaisten kaupallisen toiminannan vaikutuksiin, jotka koskevat ympäristöä ja yhteisöjä pohjoisessa.
Raportti selventää, että huolet liittyvät kiinalaisten investointisuunnitelmien luotettavuuteen ja toteutettavuuteen. Toisaalta sanotaan, että kiinalaiset toimijat ovat kykeneviä mukauttamaan toimintansa paikallisiin olosuhteisiin ja lainsäädäntöön.
– Kiinalaisten investoijien toiminta on merkittävästi parantunut viime vuosikymmenen aikana, raportti summaa.
Kiinalaisten vaikutusvallasta varoitellaan
Raportti listaa toimia, joilla voi olla olla haitallisia vaikutuksia vastaisuudessa ja muistuttaa, että tällä hetkellä Lapissa on varsin myönteinen suhtautuminen kiinalaisinvestointeja kohtaan.
Raportin mukaan kiinalaisten merkittävillä maanostoilla voi olla kielteinen vaikutus ihmisten mielialoihin erityisesti, jos kyseiset maa-alueet ovat ympäristöarvoiltaan merkittäviä.
Ongelmia seuraa myös, jos kiinalaiset tuovat Lappiin merkittävän määrän kiinalaista työvoimaa tai jos kiinalaiset rakennusyhtiöt toimivat tavalla, jonka paikalliset suomalaiset toimijat näkevät epäreiluna kilpailuna.
– Suomalaispäättäjien on harkittava tarkasti investointeja, jotka antaisivat kiinalaisille yrityksille vaikutusvaltaa kriittisen infrastruktuurin, kuten rautateiden tai lentokenttien, rakentamiseen ja käyttöön.
Raportti myös muistuttaa suomalaisia kiinalaisten liiketapojen ja ylipäätään kiinalaisen mentaliteetin ymmärtämisen tärkeydestä. Tätä tavoitetta auttaisi, jos suomalaiset opiskelisivat enemmän kiinan kieltä eli mandariinia, raportti kertoo.