Suomen suunta huolestuttaa – asiantuntija kertoo, missä on otettu takapakkia

Suomen suunta ihmisoikeuksien suhteen huolestuttaa YK-liittoa, sanoo ihmisoikeusasiantuntija Rosa Puhakainen MTV:lle.

Haastattelussa Suomen YK-liiton Puhakainen kertoi, että liitossa yllätyttiin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) linjauksesta jättää Suomi pois Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvästä tasa-arvoliittoumasta. MTV Uutisten tietojen mukaan ongelmana Taviolle oli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäminen.

Ihmisoikeuselimiltä huomautuksia

YK-liiton näkökulmasta Puhakainen näkee eräiden asioiden ottaneen Suomessa takapakkia ihmisoikeuksien näkökulmasta viimeisen vuoden aikana. Hän pohtii keskustelukulttuurin muuttuneen jyrkemmäksi. 

– Suomi saa edelleen YK:n ihmisoikeuselimiltä hyvin paljon huomautuksia. Meillä on nämä kestosuosikit, esimerkiksi rasismi, vihapuhe ja syrjintä ja nyt ollaan käyty itärajaan liittyvää keskustelua siitä, miten rajaamme oikeutta turvapaikkaan tai hakea turvaa.

Suomen itäraja on ollut täysin suljettuna 15. joulukuuta 2023 alkaen, myös turvapaikanhakijoilta. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan päätös jatkaa rajasulkua toistaiseksi on piittaamaton turvaa hakevia ihmisiä kohtaan ja ylenkatsoo Suomen kansainvälisiä velvoitteita. Ihmisoikeuksien rajoitusten pitäisi aina olla ajallisesti rajattuja, Amnesty painottaa.

Puhakainen pitää näitä ilmiöitä huolestuttavina. 

– Näissä pitäisi edelleen pitää enemmän kiinni siitä korkeasta tasosta, tavoitteista ja suojasta kuin etsiä niin sanotusti helppoja ratkaisuja, joilla näistä vältyttäisiin puhumasta.

– Nämä ovat ehkä niitä haasteita, hän sanoo.

Perustoimeentulo rapautunut

Vaikeuksien joukkoon Puhakainen laskee myös perustoimeentuloon liittyvät haasteet. 

– Emme olekaan käytännön tasolla niin mallikas kuin ehkä haluamme antaa itsemme ymmärtää.

Esimerkiksi huhtikuussa voimaan tulleet hallituksen tekemät yleisen asumistuen ja työttömyystukien leikkaukset koskivat noin puolta miljoonaa Kelan asiakasta.

Kuluttajaliiton alkuvuodesta tekemän kyselytutkimuksen mukaan kuluttajista neljänneksellä rahatilanne oli jo ennen Kela-leikkauksia niin tiukka, ettei se kestänyt lainkaan elinkustannusten nousua.

Puhakainen pohtii Suomen kenties menneen viimeisten vuosikymmenien aikana maineella, jota rakennettiin 1990-luvulta lähtien.

– Sitä pitäisi edelleen monenkeskisesti pitää esillä ja tehdä ja noudattaa niitä vahvoja sitoumuksia, hän sanoo.

Genevessä pidettiin viime viikolla YK:n ihmisoikeusneuvoston kokous. Suomi on neuvoston jäsen ja varapuheenjohtaja.

Katso Puhakaisen kommentit alta MTV Uutiset Liven haastattelusta.

Lue myös:

    Uusimmat