Suomi ja 33 muuta valtiota tuomitsevat Israelin hyökkäykset rauhanturvaajia vastaan

Ainakin viisi rauhanturvaajaa on haavoittunut Israelin tulituksessa viimeisen kahden vuorokauden aikana.

Yhteensä 34 Unifiliin eli YK:n rauhanturvaoperaatioon Libanonissa osallistuvaa maata tuomitsee viimeaikaiset rauhanturvaajiin kohdistuneet hyökkäykset.

Lauantaina julkaistussa lausunnossa maat sanoivat, että hyökkäykset rauhanturvaajia kohtaan on lopetettava välittömästi ja tutkittava kunnolla.

– Vaadimme konfliktin osapuolia kunnioittamaan Unifilin läsnäoloa. Se tarkoittaa velvollisuutta taata sen henkilöstön turvallisuus kaikkina aikoina, jotta he voivat jatkaa toimeksiantonsa toteutusta sekä rauhan ja vakauden välittämistä ja tukemista Libanonissa ja koko alueella, lausunnossa sanotaan.

Lisäksi lausunnossa vaaditaan kansainvälisten lakien ja erityisesti YK:n peruskirjan sekä turvallisuusneuvoston päätöslauselmien kunnioittamista.

Lausunto on tehty Puolan aloitteesta. Myös Suomi on allekirjoittanut lausunnon.

Ainakin viisi rauhanturvaajaa on haavoittunut Israelin tulituksessa viimeisen kahden vuorokauden aikana. Unifil on syyttänyt Israelin asevoimia sen asemien tahallisesta ampumisesta.

Tehtävänä valvoa tulitaukoa

Unifil-joukkoihin kuuluu noin 9 500 sotilasta noin 50 maasta. Suomi osallistuu operaatioon noin 200 rauhanturvaajalla.

Joukkojen tehtävänä on valvoa tulitaukoa, joka päätti vuonna 2006 Israelin ja Hizbollahin välisen 33 päivää kestäneen sodan.

Sen roolia vahvisti YK:n turvallisuusneuvoston samana vuonna antama päätöslauselma, jossa määrättiin, että Etelä-Libanoniin tulee lähettää vain Libanonin armeijan sotilaita ja YK:n rauhanturvaajia.

Perjantaina pidetyssä huippukokouksessa Ranskan, Italian ja Espanjan johtajat sanoivat, että rauhanturvaajia vastaan tehdyt hyökkäykset alueella rikkoivat päätöslauselmaa.

Lue myös:

    Uusimmat