Näin maailma reagoi Israelin tulitettua YK-rauhanturvaajien asemia – tuomittu EU:sta Venäjälle ja Kiinaan

Lukuisat maat eri puolilla maailmaa ovat tuominneet Israelin joukkojen tulituksen kohti YK:n rauhanturvaajien asemia Etelä-Libanonissa.

EU-maista erityisen paljon huomiota tuomitsevilla lausunnoillaan ovat saaneet Ranska ja Italia. Maat ovat ilmoittaneet odottavansa Israelilta selitystä sen toimista.

Italian puolustusministeri Guido Crosetto totesi uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei tekoa voida hyväksyä. Hänen mukaansa teko ei ollut vahinko tai onnettomuus. Maa onkin kutsunut Israelin suurlähettilään antamaan selityksen tapahtuneelle. 

Myös Ranska odottaa selitystä tapahtumille. Politico kertoo, että Ranska on kutsunut Israelin suurlähettilään selvittämään tapahtunutta. 

Espanjan ulkoministeri kuvaili hyökkäystä kansainvälisen lain törkeäksi loukkaukseksi.

Ranska, Italia ja Espanja julkaisivat tänään yhteisen lausuman, jossa ilmaisivat tyrmistystään tapahtuneen johdosta. 

Teot on tuomittu muutenkin eri puolilla Eurooppaa. 

Irlanti taas luonnehti YK-joukkojen tulittamista holtittomaksi ja vaati tällaisen toiminnan lopettamista. Teon on tuominnut myös Iso-Britannia. 

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell luonnehti tekoa tuomittavaksi ja lisäsi, ettei sille ole mitään oikeutusta. 

Turkki: Israel katsoo, ettei saa rangaistuksia

Tapahtunut herätti huomiota myös muualla maailmassa. Erityisen voimakkaasti vaikuttavat reagoineen maat, jotka ovat vanhastaan kritisoineet Israelin toimia Lähi-idässä viimeisen vuoden aikana.

Turkki esimerkiksi luonnehti tapahtunutta uudeksi esimerkiksi siitä, miten Israel katsoo olevansa koskematon kansainvälisen oikeuden näkökulmasta.

Venäjän ulkoministeriö taas ilmaisi Reutersin mukaan olevansa suunniltaan iskusta rauhanturvaajien asemia vastaan. 

Kiina ulkoministeriön tiedottaja ilmaisi Kiinan olevan hyvin huolestunut tapahtuneesta ja tuomitsevansa sen jyrkästi. 

Perjantaina Indonesian ulkoministeri Retno Marsudi vahvisti, että kaksi indonesialaista rauhanturvaajaa loukkaantui hyökkäyksessä. Hän kertoi maan tuomitsevansa hyökkäyksen voimakkaasti ja muistutti, että isku YK:n omaisuutta vastaan rikkoo kansainvälistä oikeutta.

Rauhanturvaoperaatio ollut huolissaan tilanteesta

Yhdysvallat on ilmaissut syvän huolensa YK-rauhanturvaajien tukikohdan tulitukseen liittyen. Valkoisen talon mukaan on kriittistä, ettei Israelin toiminta Libanonissa vaaranna rauhanturvaajien turvallisuutta.

YK:n rauhanturvaajista vastaava apulaispääsihteeri Jean-Pierre Lacroix totesi, että YK:n rauhanturvaajien turvallisuus on yhä enemmän vaarassa. 

Unifil on itsekin jo pidempään ilmaissut huolensa tilanteen kehittymisestä. 

Eri maiden ja kansainvälisten järjestöjen kannanotoista uutisoi muun muassa Al-Jazeera ja The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat