Suomi mainittiin USA:n vaaliväittelyssä – nämä faktat pettivät

1:33img
VIDEO: Näin varapresidenttiehdokkaat J. D. Vance (vas.) ja Tim Waltz puhuivat Suomesta
Julkaistu 02.10.2024 13:20
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

STT

Yhdysvaltojen varapresidenttiehdokkaat mainitsivat Suomen, mutta faktat olivat vielä tarkistuksen tarpeessa.

Suomi nousi esille, kun Yhdysvaltojen varapresidenttiehdokkaiden Tim Walzin ja J. D. Vancen vaaliväittelyssä käsiteltiin Yhdysvaltain aseväkivaltaa ja kouluampumisia.

– Olen viettänyt aikaa Suomessa ja nähnyt suomalaisia kouluja. Heillä ei tapahdu tällaista, vaikka heillä on paljon aseenomistajia, Minnesotan kuvernööri Walz sanoi.

Republikaanien ehdokas, ohiolaissenaattori Vance tarttui Walzin esimerkkiin Suomesta.

– Arvostan sitä, mitä Tim sanoi Suomesta. Mielestäni se korostaa eroja meidän maamme aseväkivaltaongelman ja Suomen välillä. Meillä on paljon enemmän mielialalääkkeiden väärinkäyttöä, paljon enemmän masennusta ja ahdistusta. Maassamme on mielenterveyskriisi, jonka juurisyihin meidän on puututtava. Se ei ole koko syy aseväkivallan ongelmaamme, mutta se on iso osa sitä.

Lue lisää: Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaat ottivat yhteen tv-väittelyssä – Suomi mainittiin

Väite: Suomessa ei tapahdu kouluampumisia – pielessä

Vaikka Walz väitti, että Suomessa ei tapahtuisi kouluampumisia, tosi asiassa Suomessa on tapahtunut useitakin kouluampumisia, ja koulut saavat uhkauksia jatkuvasti.

Esimerkiksi pelkästään huhtikuun alkupuolen aikana (1.-17.4.) poliisilla oli käsittelyssä 73 koulu-uhkaukseen liittyvää tapausta oppi/tutkimuslaitoksiin ja 16 opetustiloihin. Vertailun vuoksi koko maaliskuun vastaavat luvut olivat 52 ja 1.  

Lue lisää: MTV:n tiedot: Huhtikuun alkupuolella hätkähdyttävä määrä koulu-uhkauksia

Poliisi selvittää vuosittain useita koulu-uhkauksia

Viimeisin kouluampuminen tapahtui Vantaalla huhtikuussa. Ampumisessa kuoli 12-vuotias poika ja kaksi saman ikäistä tyttöä haavoittui. 

Vuonna 2019 Kuopiossa Savon ammattiopistossa tapahtui teräaseellinen hyökkäys, jossa kuoli yksi ihminen ja loukkaantui kymmenen. Tekijä ei käyttänyt teossaan ampuma-asetta, mutta hyökkäys kohdistui kuitenkin kouluun. 

Edellissistä kouluiskuista oli tuolloin kulunut yli kymmenen vuotta. Vuosina 2008 ja 2007 kouluihin iskettiin Kauhajoella ja Jokelassa. Kauhajoella kuoli 11 ihmistä ja haavoittui 3, Jokelassa kuoli 9 ja haavoittui 12 ihmistä. 

Lue lisää: Kauhajoen ja Jokelan tragediat vuoden sisään – Näin MTV Uutiset kertoi koulusurmista tapahtumapäivinä

Ensimmäiset koulusurmat Suomessa tapahtuivat 1980-luvulla. 

Vuonna 1989 Raumalla tapahtui Suomen ensimmäinen kouluampuminen. 14-vuotias Raumanmeren yläasteen koululainen ampui kahta koulukaveriansa kuolettavasti. 

Kouvolan Naukiossa vuonna 1984 14-vuotias poika pahoinpiteli opettajaa potkimalla ja lyömällä tätä teräaseella. Opettaja kuoli vammoihinsa.

Suomen ensimmäinen koulusurma tapahtui Turussa Puolalanmäessä vuonna 1981, jossa opiskelija pahoinpiteli opettajan lapiolla. Opettaja kuoli vammoihinsa. 

Epäsuora väite: Suomessa ei käytetä mielialalääkkeitä väärin – pielessä

Mitä taas tulee Vancen väitteeseen siitä, että Yhdysvalloissa on "paljon enemmän mielialalääkkeiden väärinkäyttöä ja paljon enemmän masennusta ja ahdistusta". 

Ei käy kieltäminen, että niin varmasti on, sillä ihmisiäkin Yhdysvalloissa on enemmän, mutta valitettavan paljon masennuksesta kärsiviä ja mielialalääkkeiden väärinkäyttöä löytyy myös Suomesta. Siitä kertovat seuraavat tapahtumat. 

Vuonna 2022 uutisoimme masennuslääkkeiden käytön kasvaneen huomattavasti tyttöjen keskuudessa ja, että arviolta joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana sekä, että yli 400 000 henkilöä käyttää masennuslääkkeitä. 

Lue lisää: Tyttöjen ja naisten masennuslääkkeiden käyttö hurjassa kasvussa – potilastilastot puhuvat karua kieltä

Masennuslääkkeiden haitat yllättivät pahasti – kolme karua tarinaa

Elokuussa kerroimme puolestaan, että mielenterveydestä johtuvien poissaolojen määrä on räjähtänyt 10 vuodessa. Lue aiheesta lisää tästä.

Helsingin Sanomat puolestaaan kertoi tuoreeltaan syyskuussa, että "joka kymmenes suomalainen syö masennuslääkkeitä". Määrä on hurja, joskin on muistettava, että kaikki masennuslääkkeitä käyttävät, eivät kärsi masennuksesta, vaan käyttävät niitä myös muihin tarkoituksiin.

Vaikka varapresidenttiehdokkaat Walz ja Vance osasivatkin Suomen mainita, niin faktat olivat vielä vienoisesti tarkistusta vailla. 

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvaltain vaalit 2024