Surun tunteet ovat tavanomaisia meille kaikille. Suremisen voima on parantava, mutta omilla valinnoillamme saatamme kaivaa kuoppaamme syvemmäksi ja ainoastaan pahentaa omaa oloa.
Sureminen vaatii oman aikansa ja paikkansa – ja me kaikki käsittelemme surua eri tavoin.
Alavireyteen taipuvat tunnetilat voivat kuitenkin aiheuttaa sen, että teemme valintoja, jotka eivät ole meille hyvästä. Masennushäiriöt ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä: joidenkin arvioiden mukaan joka kahdeksas nainen joutuu taistelemaan masennuksen kanssa jossain vaiheessa elämäänsä, kerrotaan Prevention.com-sivuilla.
Kärsitkö masennuksesta?
Jos kuitenkin tunnet, että suru on äitynyt depressioksi joka näkyy sinussa niin henkisesti, että fyysisesti esimerkiksi ruokahalun muutoksina, voimattomuuden ja epätoivon tunteina, käänny ammattiavun puoleen. Tärkeintä on, ettet jää yksin.
Jos tiedostat surumielisyyden olevan ainoastaan väliaikaista, pistä tarkkailuun, miten oikein toimit surumielisenä – mitkä ovat sinun työkalusi surutyöskentelyssä?
Moni meistä sortuu esimerkiksi herkutteluun, mikä ei tee terveydelle pitkällä aikavälillä hyvää – omat keinot voivat ainoastaan lisätä ongelmia sen sijaan, että ne toisivat niihin ratkaisun.
Miten sinä toimit surullisena?
Jos rankka päivä töissä, ero poikaystävän kanssa tai muu elämää ja arkea kuohuttanut käännekohta ajaa sinut jääkaapille popsimaan mitä tahansa tielle vain sattuu tai syömään surutta suklaata ja muita herkkuja, haet herkästi lohtua ja hyvänolontunnetta syömisestä.
Moni turvautuu kliseeksikin nostettuun lohtusyömiseen, mutta sen vaikutukset voivat olla laajemmat. Alituinen herkuttelu näkyy painonmuutoksina sekä terveydentilassa, mikä taas aiheuttaa lisää huonommuuden tunnetta ja pahaa oloa: nostaaksesi mielialaasi haet sitä arvatenkin jälleen mieluummin ruoasta kuin lenkkipolulta. Näin oravanpyörä on valmis.
Pyri sen sijaan muuttamaan jääkaapilla ravaaminen fyysiseksi aktiviteetiksi: ennen kuin tulet kotiin tai huomaat olevasi jo matkalla jääkaapille, käänny kannoillasi ja mene kävelylle.
Kiellä itseltäsi lihottavat herkut: tee ostoslista valmiiksi, ennen kuin astelet kauppaan. Älä mene ostoksille nälkäisenä. Osta kookosöljyä tai hedelmiä, jos kaipaat jotain popsittavaa.
Jos tartut pulloon…
Alkoholi on hyvä renki, mutta huono isäntä. Etenkin suomalaisilla on tapana tarttua pulloon, kun kohtaamme vastoinkäymisiä. Nuoremmalla iällä tunteiden turruttaminen ”railakkaalla tyttöjenillalla” on monille sosiaalinen tapa päästä yli esimerkiksi erosta – mutta niitä iltoja tuntuukin tarvitsevan aika monta. Lasi viiniä huonon päivän jälkeen voi äityä tavaksi, jonka toistaakin lähes ilta. Vaara sairastua alkoholiriippuvuuteen on suurempi niillä, jotka turvautuvat alkoholiin torjuessaan ahdistusta ja pelkoja tai elämän kriisitilanteissa.
Alkoholi kuitenkin turruttaa tunteet, jotka olisi tärkeää käsitellä. Humalassa sortuu virheisiin ja vääriin valintoihin. Krapula takaa sen, että olosi on kahta kauheampi. Tiheästi toistuva alkoholinkäyttö voi vain pahentaa ahdistusta ja masennusta sekä aiheuttaa paniikkikohtauksia ja unihäiriöitä.
Pyri sen sijaan ”turruttamaan” surusi muuhun aktiviteettiin: leivo pullaa, kuuntele voimauttavaa musiikkia. Pyydä ystäviäsi käymään ja juokaa yhdessä teetä. Jos koet, että juomisesi on karannut käsistä, käänny ammattiavun puoleen.
Suruaikana monet asiat saattavat tuntua kahta kauheammilta: aviomiehen jääkaappiin jättämä tyhjä maitopurkki saattaa tuntua vuosituhannen ärsyttävimmältä teolta, joka sytyttää tuhannentulimmaisen riidan.
Saatat tiuskia, haukkua, herjata ja haastaa riitaa läheisimmillesi ja jopa kaupan kassalle purkaessasi patoutuneita tunteitasi. Jos huomaat toimivasi vihamielisesti, on aika laittaa jarrut päälle. Aiheutat ainoastaan hallaa ympärillesi, mikä ei toimi surutyön rakentavana voimavarana.
Testaa itsesi: Millainen riitelijä olet?
Pyri sen sijaan tappelemaan sellaisen kanssa, joka ei voi tapella takaisin: eli nyrkkeilysäkin, tyynyn tai päiväkirjan. Ilmoittaudu nyrkkeilykurssille tai kirjoita kaikki vihan- ja ärtyneisyyden tunteesi päiväkirjaan. Soita ystävällesi, ja puhukaa ainoastaan positiivista asioista.
Jos hukutat itsesi töihin…
Työpäivät venyvät mahdottoman pitkiksi, eikä sinua tunnu haittaavan – ei ole kiire kotiin. Moni haluaa panostaa uraansa, mutta ylityöt kielivät usein muusta. Se, että otat töitä enemmän kuin jaksat todellisuudessa kantaa, voi uuvuttaa sinut totaalisesti.
Jos olet kohdannut suuren menetyksen, usein kuulee neuvon, että olisi tärkeää palata arjen rutiineihin ja töihin: näin et tipu pois arjesta ja eristäydy muista. Moni saattaakin uppoutua tässä tilanteessa liiaksikin töihin, että saisi muuta ajateltavaa. Tämä kuitenkin estää sen, ettet pääse käsittelemään surua rauhassa, vaan sysäät sitä koko ajan sivuun ja syrjemmälle.
Pyri sen sijaan käyttämään energiaasi töiden ulkopuolella. Lähde lenkille koiran kanssa, osallistu vapaaehtoistyöhön jos haluat pysyä kiireisenä ja aktiivisena. Koita löytyy muita keinoja, mistä voisit saada onnistumisen tunnetta – muualtakin kuin työpaikalta.
Uudet, ihanat kengät voivat nostattaa mielialaa. Kuitenkin shoppailun tuoma onnentunne ja ilo uudesta materiasta kestävät vähän aikaa. Vaarana tässäkin on, että shoppailusta tulee tapa, keino selviytyä: näin ollen myös lompakkosi joutuu koetukselle, ja saatat elää yli varojesi, jos ostovimma äityy liian hanakaksi.
Pyri sen sijaan käyttämään rahasi muuhun kuin shoppailuun: panosta uusiin harrastuksiin. Tai osta jotain hyödyllistä muille: joululahjoja, kokkikirjoja ystäville. Keksi käsillesi muita töitä, kuin vaatteiden tai tavaroiden hypistely: kokkaa, leivo tai lähde sienestämään. Älä myöskään lähde tutkimaan nettikauppojen antia, vaan pelaa vaikkapa kännykälläsi pelejä.
Yksinäisyys ei välttämättä ole huono asia, jos haluat käsitellä tunteitasi rauhassa ajan kanssa. Mutta jos huomaat peruvasi tapaamiset ystäviesi kanssa, et vastaa puhelimeen ja jopa jätät kauppareissut ja työtehtävät välistä, kannattaa omasta eristäytyneisyydestä huolestua.
Pyri sen sijaan tapaamaan ystäviäsi mukavissa merkeissä, kuten vaikka hemmoteluhoidossa tai uimahallissa. Menkää yhdessä ruokakauppaan ja tehkää ruokaa. Älä pakota itseäsi olemaan yltiösosiaalinen ja lähde bilettämään vain siksi, koska ystäväsi haluavat: tee asiat omalla painollasi, anna aikaa itsellesi.
Älä kuitenkaan jää kokonaan yksin.
Osittainen lähde: Prevention.com