Suupielet halkeavat ja väsyttää – vitamiinien puutokset näkyvät monenlaisina oireina

Vitamiinien puutokset näkyvät erilaisina oireina muun muassa yleiskunnossa, ihossa ja silmissä.

Tarvitsemme yhteensä 13 erilaista vitamiinia. Rasvaliukoiset A-, D-, E-, ja K-vitamiini varastoituvat kehoon, eikä niitä ole pakko saada joka päivä. Vesiliukoisia taas ovat eri B-vitamiinit, C-vitamiini sekä biotiini ja foolihappo.

Vitamiinien puutoksia on monia erilaisia. Osassa puutoksia ei esiinny ollenkaan, kuten biotiinin ja B5-vitamiinin kohdalla. Osassa taas puutokset ovat harvinaisia, kuten K-vitamiinin kohdalla.

A-vitamiini

A-vitamiinin puutosoireita ovat muun muassa hämäräsokeus, silmien valoherkkyys sekä ihon ja silmien kuivuminen.

Suomessa ei yleensä tavata A-vitamiinin puutetta, mutta kehitysmaissa sen puute on yleisimpiä ravintoainepuutoksia. Oireina ovat muun muassa kasvuhäiriöt, hermostolliset oireet, luuston kehityshäiriöt ja näön heikkeneminen.

B-vitamiinit

B1-vitamiinin puutos on meillä harvinaista mutta sitä saattaa esiintyä, jos ravintona on pääasiassa valkoista leipää, makaroni- ja pastaruokia tai valkoista riisiä.

B2-vitamiinin puutteessa ensimmäisiä puutosoireita ovat suupielien halkeamat ja ihottuma nenän ja suun ympäristössä.

Myös B3-vitamiinin puutos on meillä harvinaista. Oireina esiintyy ihottumaa, ripulia ja henkistä tylsistymistä. B3-vitamiinin puutosta esiintyy Suomessa lähinnä poikkeusryhmillä kuten alkoholisteilla.

Liian alhainen saanti johtaa myös suutulehdukseen, kielen kirvelyyn, nenän limakalvon häiriöihin ja silmien valoherkkyyteen sekä "tikkuihin" kynsinauhoissa. Vakavasta B2-vitamiinin vajauksesta seuraa oireina lisäksi haavaumia silmissä.

B6-vitamiinin puutosoireita ovat väsymys sekä iho- hermosto- ja verenkuvamuutokset. Hilseileviä ihotulehduksia esiintyy erityisesti suun ja nenän ympärillä. Hermosto-oireet ilmenevät ärtyneisyytenä, kouristeluna, masentuneisuutena, mielialan muutoksina ja pahoinvointina.

B12-vitamiinin puutos aiheuttaa anemiaa. Toisena B12-vitamiinin puutostautina tunnetaan pernisiöösi anemia eli näivetysveritauti. Sille on tyypillistä häiriöt puna- ja valkosolujen tuotannossa. Puutostilaan voi liittyä myös hermoston oireita ja limakalvomuutoksia. Hoitamattomana pernisiöösi anemia voi johtaa kuolemaan.

C-vitamiini

C-vitamiinin puute johtaa muutoksiin sidekudoksen rakenteessa, rasvojen aineenvaihdunnassa ja hermojen toiminnassa. Vakavana puutostautina on keripukki, jonka oireina ovat anemia, lisääntynyt verenvuototaipumus erityisesti ikenissä, kipu säärissä ja lihasheikkous. Keripukin kehittyminen edellyttää kuitenkin pitkään jatkunutta heikkoa C-vitamiinin saantia ja se on nykyään erittäin harvinaista.

Nykyisin voi kuitenkin esiintyä C-vitamiinin lievää vajausta. Lievä puute ilmenee väsymyksenä, lihaskipuina ja stressin sietokyvyn heikkenemisenä. Oireina voi ilmetä myös yleistä heikkouden tunnetta, ruokahaluttomuutta, haavojen hidasta paranemista ja hengenahdistusta.

D-vitamiini

Aikuisilla ja erityisesti vanhuksilla, pitkäaikainen D-vitamiinin puutos johtaa luuston pehmenemiseen ja murtumisherkkyyden lisääntymiseen. Lapsilla se aiheuttaa kasvun ja motorisen kehityksen häiriintymistä, ruokahaluttomuutta, heikkoutta ja infektioalttiutta.

Tunnettu D-vitamiinin puutteen oireyhtymä on riisitauti, johon liittyy epämuodostumia pitkien luiden ja kallon alueella. Se on nykyisin harvinainen, mutta kuitenkin lapsilla mahdollinen sairaus.

E-vitamiini

E-vitamiinin puutos on harvinaista. Lähinnä sitä on tavattu keskosilla tai niillä, joilla on imeytymishäiriöitä. E-vitamiinin saanti häiriintyy hyvin vähärasvaisen ravinnon takia sekä suoliston imeytymishäiriöissä ja maksataudeissa.

K-vitamiini

Myös K-vitamiinin puutos on harvinaista. Sen oireina ovat verenvuodot ikenissä ja limakalvoissa, haavojen hidas paraneminen, mustelmataipumus sekä ripuli.

Foolihappo

Foolihapon puutokset näkyvät häiriöinä limakalvoilla. Nämä johtavat suu- ja kielitulehduksiin, ruokatorven tulehduksiin ja ripuliin. Muita oireita voivat olla väsymys, voimattomuuden tunne, huimaus sekä ruokahaluttomuus.

Lähteet: Terveyskirjasto, Tohtori.fi, Duodecim

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat