Syöksykierteestä takaisin huipulle: Olympialaisten satutarina suli sadasosiin – "Sydämessäni minä voitin"

Brittiläinen Adam Peaty sinetöi paikkansa todennäköisesti kaikkien aikojen parhaana rintauimarina, kun hän palasi olympiamitalistiksi 100 metrillä La Défence Arenalla Pariisissa sunnuntaina. Lähtökohdat eivät olleet helpot. 

Peaty taipui finaalissa ainoastaan italialaisyllättäjä Nicolo Martinenghille. Eroksi jäi 0,02 sekuntia. Se on altaassa reilut kolme senttiä.  

Britti sai seuraa hopeajakkaralle, kun hän jakoi mitalin yhdysvaltalaisen Nic Finkin kanssa. 

Jos Peaty olisi voittanut, hänestä olisi tullut vasta toinen miesuimari, joka on voittanut samalla yksilömatkalla kolme olympiakultaa putkeen. Tähän on aiemmin yltänyt vain eräs Michael Phelps, 23:n kirkkaimman olympialätkän legenda.

29-vuotias Peaty ei peitellyt tunteitaan median edessä finaalin jälkeen. 

– En itke sen takia, että olin toinen. Itken sen takia, mitä tänne pääseminen vaati, Peaty totesi BBC:lle

– Sydämessäni minä voitin. Nämä ovat onnenkyyneleitä. 

Uskomaton paluu huipulle

Peaty ehti olla lyhyillä rintauintimatkoilla voittamaton kahdeksan vuoden ajan aloitettuaan arvokisakultien kahmimisen EM-kisoissa 2014. Tokion olympialaisten jälkeen suoni kuitenkin tyrehtyi. 

Fyysisiltä ominaisuuksiltaan poikkeuksellinen Peaty kärsi jalkavammasta ja mielenterveysongelmista. Hänen koko uransa oli vaakalaudalla. 

Hän paahtoi liian kovaa ja ajattelemattomasti eteenpäin Tokion jälkeen. 

– Kaikki tuli ryminällä alas. Minä tulin ryminällä alas, Peaty muisteli kisojen alla BBC:lle.

– Tämä kaikki johti siihen, että kärsin erittäin vakavan burnoutin vuonna 2023.

Hän oli avautunut masennuksesta ja alkoholiongelmistaan jo Rion vuoden 2016 olympialaisten jälkeen. Vuosien mittaan hän oli "itsetuhoisessa syöksyssä". 

– Kun olin huonoimmillani, en pystynyt edes katsomaan itseäni peilistä. En pystynyt edes päättämään sitä, mitä haluan päivän aikana tehdä. 

Syksyllä 2020 Peaty sai esikoispoikansa Georgen. 

– Kun George syntyi, hänestä tuli ykkösprioriteettini. Hän on kuin sädekehä elämässäni.

Näiden prioriteettien muuttuminen voi toisaalta vaikeuttaa huippu-urheilijan elämää. Esimerkiksi oman lapsen tarpeet on asetettava aika ajoin kakkoseksi. 

– Ihmiset eivät ymmärrä näitä uhrauksia. Mitä kaikkea pitää tehdä tullakseen olympiavoittajaksi. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kilpa-altaaseen Peaty palasi syksyllä 2023, ja saavutti MM-pronssia viime helmikuussa. Pariisin hän saapui itselleen erikoisessa asemassa.

– Olen nauttinut olla henkilö, jolla on jousipyssy kädessään, enkä olla muiden maalitauluna. Minuun ei oikeastaan kohdistu paineita, hän totesi kisojen alla. 

Nopeasti hän kuitenkin anasti ykkössuosikin viitan itselleen. Hän oli välierien nopein. Finaalissa edelle ehti kuitenkin yksi mies. 

Nyt Peatylla on palkintokaapissa kolme olympiakultaa ja kolme -hopeaa, kahdeksan MM-kultaa ja 16 Euroopan mestaruutta. Ja himmeämmät mitalit ja lyhyen radan lätkät päälle.

Suurimmat saavutuksensa Adam Peaty on kuitenkin ottanut altaan ulkopuolella.  

Suomen uinnin tila huolettaa – Pariisissa vain kaksi uimaria 2:16
Suomen uinnin tila huolettaa - Pariisissa vain kaksi uimaria.

Lue myös:

    Uusimmat