Wilma Murron mitalikisan kohu herätti pedon – "Tiesin sisimmässäni, etten tekisi niin täällä"

Nina Kennedy oli päättänyt jo ennakkoon voittavansa seiväshypyn olympiakultaa Pariisissa. Eikä australialainen jakaisi sitä kenenkään kanssa, kuten vuosi sitten Budapestin MM-kisoissa. 

Yleisurheilua seuraava väki kohahti 23. elokuuta 2023, kun Nina Kennedy ja yhdysvaltalainen Katie Moon päättivät yhdessä jakaa MM-kultamitalin tuloksella 490. Wilma Murto sai tuolloin pronssia ylitettyään 480. 

Säännöt mahdollistavat urheilijoiden yhteisen mitalisopimuksen, kun tuloslistat ovat identtiset. Esimerkiksi allekirjoittanut kirjoitti tuolloin, ettei tätä päätöstä pitäisi antaa urheilijoiden käsiin, vaan kilpailu pitäisi käydä loppuun.

– Kultamitalin jakaminen Katien kanssa tulee olemaan ikuisesti yksi lempikilpailuistani. Se myös sytytti sisälläni uskon siitä, että olen tarpeeksi hyvä voittamaan kultamitalin (olympialaisissa), Kennedy totesi voitettuaan kirkkaimman olympialätkän Pariisissa keskiviikkona. 

Vuoden takainen MM-finaali oli iso puheenaihe myös Pariisin kisan alla. 

– Minulta kysyttiin ennakkoon eniten sitä, että jakaisinko mitalin. Tiesin sen sisimmässäni, etten tekisi niin täällä. Halusin olla yksin kultamitalisti, Kennedy linjasi. 

– Puhuin ennakkoon medialle rohkeasti mahdollisuuksistani, mikä oli aika pelottavaa, sillä asetin itseni alttiiksi arvostelulle.

Kennedy kertoi siitä, kuinka hän oli ajatellut päivittäin Pariisin finaali-iltaa Budapestin MM-kisojen jälkeen. 

– Tässä piti tehdä asiat täydellisesti tunnilleen, minuutilleen ja sekunnilleen. Onnistuin siinä. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Nyt hän kukisti hopealle tulleen Moonin ja kanadalaispronssimitalistin Alysha Newmanin viidellä sentillä (490–485).

– Nautin siitä, että sain hypätä joukon viimeisenä. En ole koskaan ollut siinä asemassa aiemmin. Kun näin muiden pudottavan 490:stä, sanoin itselleni, että tämä on mahdollisuus jättää muut taakseni. Tein työni ja ylitin sen, Kennedy herkutteli.

Nyt kun Kennedy on MM- ja olympiavoittaja, hänellä on tilaa myös uusille haasteille. 

– Ehkä tulevien vuosien aikana myös maailmanennätys tulee olemaan mahdollinen minulle, hän summasi viitaten Jelena Isinbajevan huippulukemiin 506.

Nykyinen ME on ollut voimassa elokuusta 2009 saakka ja täyttää 15 vuotta parin viikon päästä.  

Lue myös:

    Uusimmat