Tällainen oli Viertolan kouluampujan ase – näin hän sai sen haltuunsa

Viertolan kouluampujalla oli nimilista 0:47
Viertolan kouluampujalla oli nimilista – nämä asiat selvisivät poliisin esitutkintamateriaalista

Viertolan kouluampuja oli käynyt jo aiemmin ampumassa sukulaisensa kanssa.

Vantaalla Viertolan koulussa kolmea oppilasta ampunut 12-vuotias poika sai teossa käyttämänsä revolverin haltuunsa kaksi päivää aiemmin ollessaan pääsiäislomalla käymässä sukulaisensa luona. Hän otti aseen sukulaisen asekaapista, kun sukulainen ei ollut paikalla. Poika piilotti aseen housuihinsa.

Ase on Herters Single Action -merkkinen yksitoiminen pienoisrevolveri, jonka kaliiperi on .22 LR133. Kyseinen revolveri viritetään jokaisen ammutun laukauksen jälkeen uudelleen vetämällä iskuvasara taakse.

Poika kertoi poliisille kuulusteluissa saaneensa asekaapin auki avaimella, koska oli nähnyt missä kaapin omistaja säilytti sitä. Poika kertoi myös käyttäneensä asetta aiemmin yhdessä sen omistajan kanssa, kun he olivat käyneet ampumassa pellolla.

– Oot sä sitä asetta niin kun tehnyt muutakin sillä, kun ampunut sitten, niin kun silloin aikaisemmin, poliisi kysyi pojalta.

– Niin kun mitä, poika vastasi.

– Elikkä kun siin aseessa on niitä patruunoita, niin osaat sä, niin kun tehä sillä aseella muutakin, kuin ampua että osaat sä?

– Osaan ladata aseen.

– Joo, nii just.

– Mä osaan laittaa ne luodit pois aseesta.

– Joo.

–  Siinä oikeestaan kaikki.

– Noni mistäs sä oot sen oppinut tai miten?

– No silloin, kun mä oon käyttänyt sitä ennen.

Viertolan kouluampumisessa kuoli yksi 12-vuotias poika ja kaksi samanikäistä tyttöä haavoittui vakavasti. Heistä toinen pääsi sairaalasta pois vasta lokakuussa, eikä hänen tilansa ole poliisin mukaan edelleenkään hyvä.

Kouluampuja itse ei nuoren ikänsä vuoksi joudu teostaan rikosoikeudelliseen vastuuseen, mutta hänellä on silti korvausvastuu.

Poika on kertonut kuulusteluissa, että hänen aikomuksenaan oli ollut ampua useampiakin henkilöitä, joita hän oli nimennyt laatimassaan listassa syrjijöiksi ja nimittelijöiksi. Oman kertomansa mukaan, epäilty ei ollut näitä listassa mainittuja henkilöitä luokkahuoneessa nähnyt.

12-vuotias tekijä oli itse ilmaissut tekonsa motiiviksi kiusaamisen. Poliisi ei löytänyt kuitenkaan näyttöä siitä, että ampumisen uhrit olisivat kohdelleet tekijää kaltoin.

– Esitutkinnan aikana emme ole saaneet minkäänlaista näyttöä siitä, että uhreiksi valikoituneet oppilaat olisivat kiusanneet tai syrjineet epäiltyä, kertoo rikoskomisario Marko Särkkä poliisin tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat