Paksusuolen syöpä lisääntyy Suomessa yhä nuoremmilla. Länsimainen ruokavalio ja muut länsimaiset elintavat kasvattavat syöpäriskiä. Erityisesti punainen liha nostaa syöpäriskiä.
Paksusuolen syöpä on yksi yleisimmistä syövistä länsimaissa. Yleisimmin paksusuolen syöpää esiintyy vanhemmassa ikäluokassa, mutta keväällä julkaistun selvityksen mukaan syövän ilmaantuvuus on kasvanut alle 50-vuotiailla suomalaisilla.
– Riskiä sairastua syöpään lisäävät länsimaiset elintavat eli vähäinen liikunta, ylipaino, tupakointi, runsas alkoholinkulutus ja paljon punaista lihaa sekä lihavalmisteita sisältävä ruokavalio, muistuttaa laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen Terveystalosta tiedotteessa.
Suolistosyöpä ei puhkea hetkessä, vaan sen kehittymiseen voi mennä jopa vuosikymmeniä.
– Keski-ikäisillä näemme nyt lisääntynyttä paksusuolen syöpää, sillä tätä ikäryhmää on koskettanut jo nuoresta elintapojemme muutokset. Tulemme näkemään tulevaisuudessa entistä enemmän suolistosyöpiä ja yhä aikaisemmin, jos emme muuta elintapojamme.
Tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa paksusuolen syöpä on lisääntynyt jo teini-ikäisten parissa.
Miksi punainen liha lisää syöpäriskiä?
Punainen liha sisältää paljon tyydyttynyttä rasvaa, lihan proteiinia ja hemirautaa.
– Kaikki näistä ravintoaineista eivät imeydy ohutsuolessa, vaan päätyvät paksusuoleen, jossa ne voivat muodostaa haitallisia yhdisteitä. Nämä yhdisteet on liitetty suolistoperäisiin syöpiin ja punaisella lihalla on tässä vahvin mekanismi, kuvailee Nissinen.
Punaisella lihalla tarkoitetaan esimerkiksi naudan, sian tai lampaan lihaa.
Myös liha- ja kalavalmisteissa, kuten pekonissa, leikkeleissä, makkaroissa tai vahvasti suolatuissa tai savustetuissa lihoissa ja kaloissa, piilee riski.
− Lihan ja kalan valmistuksessa muodostuu sellaisia yhdistelmiä, jotka aiheuttavat geenimutaatioita ja karsinogeenejä, Nissinen kertoo tiedotteessa.
Määrällä on merkitystä
Terveysriskit kasvavat sitä suuremmiksi, mitä enemmän ruokavaliossa on punaista lihaa ja lihavalmisteita.
− On tutkittu, että riski suolistosyöpiin kasvaa 17 prosenttia aina vuorokaudessa kulutettua 100 grammaa punaista lihaa kohden ja 18 prosenttia jo 50 grammaa lihavalmisteita kohden verratessa eniten kuluttavia vähiten kuluttaviin. Eli jos syö esimerkiksi neljäsosan leikkelepaketista päivässä, saa jo tuon 50 grammaa lihavalmisteita, Nissinen sanoo.
Vuoden 2023 päivitetyissä Pohjoismaiden ravitsemussuosituksissa kypsän punaisen lihan määrä on rajoitettu 350 grammaan viikossa. Nissinen huomauttaa, että lihavalmisteita tulisi suositusten mukaan syödä niin vähän kuin mahdollista.
– Suomalaisia ravitsemussuosituksia ollaan parhaillaan päivittämässä Pohjoismaiden suositusten pohjalta.
Punainen liha ei lisää vain syöpäriskiä. Esimerkiksi hiljattain julkaistu tutkimus havaitsi merkittävän yhteyden lihansyönnin ja diabetesriskin välillä. Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että runsas prosessoitujen lihatuotteiden syönti voi lisätä myös dementiariskiä.
Lihapainotteinen ja paljon punaista lihaa sisältävä ruokavalio voi myös suurentaa riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin.
Tällaisia ovat suolistosyövän oireet. Juttu jatkuu videon alla.
Muista kuidun merkitys ruokavaliossa
Monien terveysriskien, myös suolistosyövän, ehkäisyssä ravintokuitu näyttelee merkittävää osaa. Kuitua pitäisi syödä vähintään 25–35 grammaa päivässä, mutta monelta tavoite jää toteutumatta.
– Kuitu lisää suolistomme hyvänlaatuista bakteeristoa ja imee itseensä haitallisia yhdisteitä, vähentää karsinogeenien määrää sekä nopeuttaa ruoan läpikulkuaikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi paksusuoleen päätynyt punainen liha ei ehdi muodostaa yhtä runsaasti haitallisia yhdisteitä. Kolesterolikin tutkitusti laskee kuidun ansiosta, Nissinen kertoo.
Kuitua kannattaa hakea ruokavalioon monista eri lähteistä. Kuitua saa ainakin kasviksista, marjoista, pähkinöistä, palkokasveista, kasviproteiinista sekä täysjyväviljatuotteista. Esimerkiksi täysjyväleipä on hyvä kuidun lähde, ja tiesitkö, että hapankorppu on oikea kuitupommi?
− Kokonaisuus ratkaisee tässäkin asiassa eli paras olisi, kun söisi monipuolisesti kasviksia ja marjoja sekä kohtuudella lihaa, Nissinen suosittelee.
Katso myös: Hannu sairastaa parantumatonta suolistosyöpää
Lähde: Terveystalo
Uusimmat
-
21:43
Uusi koronavariantti leviää maailmalla
-
21:12
Jane's Addictionin keikka Bostonissa eskaloitui painiksi lavalla – loppukiertue peruttu
-
21:08
Yhdestä TTK-oppilaasta nähtiin aivan uusi puoli, joka sai Tanssiraadin hanat aukeamaan: "Itkin"
-
20:47
Asiantuntija Trumpin mahdollisesta salamurhayrityksestä: "Ehdottomasti tätä tullaan käyttämään kampanjoinnissa"
-
20:33
Maailman parhaaksi valittu jalkapallotähti jatkaa Barcelonassa
-
20:29
Erektio-ongelmia voi ehkäistä omilla toimilla – "Voi olla jopa ihmelääke"
-
20:27
Donald Trumpin salamurhayrityksestä epäilty kahleissa tuomarin eteen – syytteet julki
-
20:22
Helsingin Maunulassa poliisioperaatio – yksi sairaalaan
-
20:11
Awak Kuierille merkittävä kunnianosoitus
-
20:04
Ilkka Sasi erotetaan apulaispormestarin tehtävästä
-
20:00
Nordealla edelleen ongelmia verkko- ja mobiilipankissa
-
20:00
Ensitreffit alttarilla -parin hääyönä kipinöi: "Saatoimme tutkiskella toisiamme"
-
19:37
Sidney Crosby laittoi nimen paperiin – seurapomo puhkesi kiitokseen: "Tekee valtavan henkilökohtaisen uhrauksen"
-
19:31
SM-liigapakin sopimus purettu – "Olen saanut ymmärrystä tilanteessani"
-
19:28
Trump syyttää ampumisesta Bidenin ja Harrisin kielenkäyttöä
-
19:11
IS: Valkeakosken teinisurman tutkinta valmistui – mukana uusi rikosnimike
-
19:10
Törkytoimintaa HIFK-katsomossa – selvitys nyt käynnissä: "Ei edusta millään tavalla arvoja"
-
19:06
Lehtisaaren taposta tuomittu mies taas syytettynä – puolalaisjohtoinen rikollisryhmä levitti 1 600 kiloa amfetamiinia
-
19:03
Avioeron keskellä olevat Jennifer Lopez ja Ben Affleck kokoontuivat perhelounaalle – artisti pitää edelleen kihlasormustaan
-
19:01
Suomalaiseen tautiperintöön kuuluu tappaviakin sairauksia – miksi niitä aiheuttavia geenejä ei seulota ennaltaehkäisevästi?
-
Lataa lisää