Tällaisia ovat Venäjän Itämerelle tuomat modernit sota-alukset – voivat kantaa jopa ydinkärkiä

36636992
Toinen Itämerelle siirretyistä taistelualuksista, Zelenyi Dol Sevastopolin edustalla Krimin niemimaalla 28.7.2016.Sputnik / Lehtikuva
Julkaistu 27.10.2016 18:16

MTV UUTISET

Itämerelle saapuneet Venäjän sotalaivat ovat puhuttaneet runsaasti viime päivinä. Mustanmeren laivastoon kuuluvat korvetit, eli pienet taistelualukset voivat kantaa mukanaan mahdollisesti jopa 2000 kilometrin kantomatkalla ja ydinkärjillä varustettuja risteilyohjuksia.

Kaksi Bujan-M-tyypin alusta saapui Mustaltamereltä Välimeren ja Atlantin kautta Itämerelle tämän viikon aikana. Rannikkokäyttöön tarkoitettujen laivojen uskotaan sijoittuvan Venäjälle kuuluvaan Kaliningradiin, missä sijaitsee Venäjän Itämeren laivaston esikunta.

Zelenyi Dol ja Serpuhov -nimiset korvetit kuuluvat Venäjän laivaston uusimpien ja nykyaikaisimpien aluksien joukkoon. Molemmat on otettu käyttöön alle vuosi sitten, viime joulukuussa.

Alukset ovat 75 metriä pitkiä, hieman alle tuhannen tonnin painoisia ja pystyvät matkaamaan noin 50 kilometrin tuntivauhtia.

1:59img

Alukset voivat kantaa jopa ydinkärkiä

Alusten saapuminen on herättänyt keskustelua, sillä ne voivat toimia laukaisualustana jopa ydinkärjillä varustelluille Kalibr-risteilyohjuksille, joiden kantomatka on eri lähteiden mukaan mahdollisesti jopa noin 2000 kilometriä.

Kalibr-ohjukset ovat toimintasäteeltään huomattavasti Kaliningradiin aiemmin siirrettyjä Iskander-ohjuksia. Iskander-ohjuksen kantama on noin 415 kilometriä.

Venäjän Iskander-ohjuksien siirto kohautti, sillä ohjusten kantama ulottuu Etelä-Suomeen saakka. Kalibr-ohjukset puolestaan yltäisivät 2000 kilometrin toimintasäteellä käytännössä miltei kaikkialle Eurooppaan.

Ohjusten laukaisukuilujen lisäksi lisäksi alukset on varusteltu muun muassa 100 millimetrin automaattitykillä, pienemmillä 30 millimetrin konetykeillä ja ilmatorjuntajärjestelmällä.

Venäläisen Izvestija-lehden mukaan Itämerelle olisi tulossa kahden korvetin lisäksi vielä kolme uutta Bujan-M-tyypin alusta. Alusten kerrotaan valmistuvan tulevien vuosien aikana.

Asiaa ei ole vahvistettu virallisesti Venäjän hallinnosta, mutta Izvestia kertoo lähteekseen maan puolustusministeriön.

CvdmcO2XgAELYHm

Zelenyi Dol -korvetti Pohjanmereillä viime viikolla Alankomaiden puolustusvoimien kuvaamana. Kuva: Alankomaiden puolustusvoimat.

Voimannäyttö ei uhkaa Suomea

Taistelualusten siirtämistä Itämerellä on pidetty muun muassa Venäjän voimannäyttönä. Puolustusministeri Jussi Niinistö kertoi eilen MTV Uutisille, että muutoksella ei ole suoraa vaikutusta Suomeen.

– Jos ajatellaan Venäjää, niin Venäjällä on kiistatta sotilaallinen kyky uhata Suomea. En ole kuitenkaan nähnyt Venäjän valtiojohdolla halua uhata Suomea, joten siinä mielessä Venäjä ei ole uhka Suomelle.

Maanpuolustuskorkeakoulussa strategiaa opettava kapteeni Juha Kukkola puolestaan kommentoi Ilta-Sanomille, että kyse on osaltaan myös Venäjän laivaston mediaoperaatiosta. Kukkolan mukaan Venäjällä toivotaan, että alusten siirtoa käsitellään ja siitä puhutaan, mutta myös pelätään.

Ylen haastattelema valtiotieteen tohtori Pekka Visuri ei pidä alusten saapumista Itämerelle käänteentekevänä asiana. Hänen mukaansa monilla muillakin aluksilla on mahdollisuudet ohjusiskuihin ja myös ydinkärkien kuljettamiseen.

Venäjän Kaliningradissa päämajaa pitävään Itämeren laivastoon kuuluikin esimerkiksi vuonna 2008 lähes sata erityyppistä alusta.

CvdmarnWEAAN5zT

Bujan-M-luokan taistelualukset voivat kantaa mukanaan pitkän kantaman risteilyohjuksia. Kuva: Alankomaiden puolustusvoimat.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat