Tunnetko neljä erilaista liikkujatyyppiä? Selvitä, mitä tyyppiä olet itse

3:28imgSillä on ladulla merkitystä, oletko hitaasti etenevä fiilistelijä vai vauhdilla etenevä aktiiviliikkuja. Vierailimme suksikaupoilla hakemassa vinkkejä täydellisten suksien hankintaan.
Julkaistu 11.01.2022 15:40
Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Ihmiset voivat löytää liikunnan ilon eri asioista, riippuen siitä, mihin neljästä liikkujatyypistä kuuluu.

Oletko spontaani fiilistelijä, itsenäinen seikkailija, tiedon analysoija vai käytännöllinen organisoija? Suurin osa suomalaisista kuuluu johonkin neljästä liikkujatyypistä. On hyvä selvittää itsensä kanssa, millaista tyyppiä itse on.

– Fiilistelijäliikkuja löytää liikunnan ilon yleensä siitä, että on paineeton ilmapiiri. Todella tärkeää on myös hyvä ja kannustava seura, Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut yritysvalmentaja Susanne Valkeakari nostaa esimerkiksi ensimmäisestä liikkujatyypistä.

Spontaania fiilistelijää inspiroi esimerkiksi rento luistelu iltaisin tähtitaivaan alla. He voivat hakea hyvää oloa lumen narskumisesta saappaiden alla talvipakkasilla. Heille on tärkeää pystyä liikkumaan paineettomassa ilmapiirissä. Liikunnan ilo ihan vain liikkumisen vuoksi on myös tärkeä piirre.

– Seikkailijatyyppi on aika samanlainen, Valkeakari toteaa.

Lue myös: THL julkaisi karun kartan kytevästä kriisistä: "Nyt on aika herätä"

Itsenäinen seikkailija on samaan tapaan varsin spontaani liikkuja. Hän nauttii liikunnan tuottamasta elämyksellisyydestä ja osaavat luoda kokemuksia itselleen vaivattomasti.

– Seikkailija on kuitenkin enemmän sellainen oman tiensä kulkija, Valkeakari kertoo.

Itsenäinen seikkailija päättää itse siitä, kuinka, missä ja milloin liikkuu.

Lue myös: Pitäisi lähteä lenkille, mutta Netflix houkuttaa? Unohda mystinen "tahdonvoima" – näillä keinoilla saat lisää itsekontrollia

Viiden jälkeen Ripsa Koskinen-Papunen Mikko Suursalmi MTV juontajaMTV Uutiset

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Motivoiko tiedon kerääminen suorituksesta?

Tiedon analysoija on kova asettamaan itselleen tavoitteita ja on päättäväinen niiden tavoittamisessa.

– Heillä pitää olla todella tarkat ja spesifit tavoitteet. Ei riitä pelkät tavoitteet, vaan ne perustuvat siihen, että mikä on oikein ja mikä on hyödyllistä, Valkeakari kertoo.

Tehokkuus on avainsana. Liikunnan mittaaminen esimerkiksi sykemittarilla kuuluu tiedon analysoijan työkalupakkiin. Näin on helpompi nähdä, että asetetut tavoitteet myös toteutuvat.

– Sitähän ei välttämättä silmällä näe tai keholla tunne, mutta data sitten kertoo, että tavoite toteutui, Valkeakari muistuttaa.

Lue myös: Liikunta voi auttaa yleiseen oireeseen – hyötyjä jo kolmessa kuukaudessa

Viimeisenä liikkujatyyppinä on käytännöllinen organisoija. Tälle liikkujatyypille on tärkeää saada liikunnasta tunne, että hän osaa ja hallitsee tilanteen.

– Sen on oltava sujuvaa, käytännöllistä ja mutkatonta, Valkeakari listaa.

Epämääräisyys nakertaa käytännöllisen organisoijan motivaatiota ja liikunnasta saatavan hyvän olon tunnetta.

Lue myös: Hurmaa vai tuskaa? Addiktio liikuntaan iskee salakavalasti: "Ei kuuluisi tarkoittaa sitä, että punnitaan jokainen  salaatinlehti"

Selvitä oma liikkujatyyppisi

On hyvä selvittää itsensä kanssa, että millainen liikkujatyyppi on. Spontaania fiilistelijää ja tiedon analysoijaa motivoivat liikkumaan erilaiset asiat liikunnassa. Moni toivoisi valmista reseptiä siihen, kuinka saada liikunta pysyväksi osaksi omaa elämää.

– Tässä kiireisessä maailmassa haluaisimme vain sellaisia valmiita reseptejä, joita noudattaa, Valkeakari selvittää.

Spontaanin fiilistelijän kannattaa välillä pysähtyä ja miettiä, että mikä liikunnassa iloa eniten tuottaakaan.

Fiilistelijän ei välttämättä kannata ottaa tavoitteeksi juosta maratonia kesällä, koska tällaista liikkujaa ei motivoi ajatus siitä, että tavoitteelliset treenit toistuvat viikoittain. Sen takia on syytä pysähtyä ja miettiä, mikä liikunnassa motivoi. Onko se liikunnan tuottama ilo, suorituksesta saatava tieto ja data, vai vaihtelu tai mutkattomuus? Kun tiedät oman tyyppisi, liikunnastakin tulee todennäköisesti vaivattomampi ja stressittömämpi osa elämää.

Lue myös: Yksi terveysteko voi säästää dementialta – jo vähäinen määrä riittää

Etene pienin askelin

Moni on tammikuussa päättänyt aloittaa säännöllisen liikunnan. Valkeakarin mukaan alussa kannattaa suurten kokonaisuuksien sijaan keskittyä pieniin asioihin ja pohtia, mitkä asiat liikunnassa tuovat toistuvasti iloa ja mielihyvää.

Tammikuussa on helppo liikkua uudenvuodenlupausten tuomalla alkuinnostuksella tai tahdonvoimalla, mutta pidempikestoinen ja pysyvä motivaattori voi olla vaikeampi löytää.

– Kannattaa ottaa riittävän pieniä askelia, että niitä jaksaa ja viitsii tehdä, Valkeakari toteaa.

Katso Valkeakarin osuus Viiden Jälkeen -ohjelmasta alla olevalta videolta. Liikkujatyypit esitellään suksikauppoja koskevan insertin jälkeen.

9:30img

Lue myös: Marc juoksi maratonin omalla parvekkeellaan Oulunkylässä: "En taida uusia temppua hetkeen!"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Liikunta