Valkeakosken 15-vuotiaan tapporaiskauksesta tuomio murhasta

Valkeakosken toukokuisessa tapporaiskaustapauksessa annettiin tuomio murhasta.

Teon tehnyt 19-vuotiaan miehen katsottiin lisäksi syyllistyneen törkeään lapsen raiskaukseen ja lasta esittävän sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan hallussapidosta.

Tuomas Sakari Matias Salminen tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeuteen.

Toukokuussa tapahtuneessa teossa Salminen raiskasi 15-vuotiaan tytön Valkeakoskella ja sen jälkeen kuristi hänet kuoliaaksi.

STT:n mukaan tuomitun miehen asianajaja kertoi oikeuden ratkaisun jälkeen, että tuomiosta aiotaan valittaa.

Kuristi uhrin muun vyöllä

Keskeisiä todisteita olivat oikeuslääketieteellisen kuolemansyyntutkimuksen tulokset, joiden perusteella oli syytä katsoa, että kuristamista on tehty käsien lisäksi jollain esineellä, kuten mieheltä löydetyllä vyöllä, josta havaittiin myös uhrin DNA:ta. Oikeus katsoi että uhri tapettiin käsillä ja vyöllä kuristamalla.

Koska teko oli tehty paitsi käsillä myös apuvälineenä, katsoi oikeus, että henkirikos oli tehty tahallisesti.

Todisteena nettikirjoittelu

Oikeus katsoi, että Salminen ei ollut pyrkinyt tappamaan juuri uhriaan, vaan hän oli ilmaissut verkossa tahtotilakseen tappaa joku nainen. Hänen puhelimellaan tehdyissä hauissa käsiteltiin muun muassa lukuisia julkisuudessa olleita henkirikoksia, raiskauksia ja niiden tuomioita sekä vyöllä kuristamista.

Oikeus totesi, että mies oli kirjoittanut kaksi kuukautta tekoa ennen verkkoon, että aikoo tappaa naisen kuristamalla. Oikeus kuitenkin katsoi, että kirjoitusta pitää katsoa kokonaisuutena siihen, mitä Salminen on tehnyt. Kirjoitus yhdistettynä internethakuihin ja henkirikoksen yksityiskohtiin osoittivat, että Salminen oli osoittanut poikkeuksellista mielenkiintoa henkirikokseen kuristamalla. 

Myös varustautumiselle veitsellä ja erikoisella rei'ityksellä varustetulla vyöllä annettiin jonkin verran merkitystä. 

Etsi uhria Valkeakosken yössä

Oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että mies oli kierrellyt Valkeakoskella yöllä ja lähtenyt sen jälkeen havaitsemansa tytön perään seuraten tätä pitkään. Oikeus arvioi, että Salminen oli hakenut henkilöä tekonsa uhriksi. 

Myös sim-kortillisen kännykän jättäminen kotiin viittasi oikeuden mukaan siihen, että miehen tarkoitus oli tehdä rikos. Kännykät oli myös teon jälkeen palautettu tehdasasetuksille.

Oikeuden mielestä näyttö osoittaa kokonaisuudessa vakaata harkintaa suorittaa henkirikos kuristamalla nainen. Sen sijaan näyttöä ei ollut siitä, että tekotapa olisi ollut erityisen raaka ja julma.

Oikeus kiinnitti huomiota, että teko oli tehty seksuaalisessa yhteydessä puolustuskyvyttömään alaikäiseen lapseen. Kohteena oli täysin tuntematon henkilö, joka oli omiaan pelkoa julkisuudessa. Oikeus katsoi, että teko oli kokonaisuutena arvioiden törkeä.

Raiskasi lapsen ennen murhaa

Oikeus katsoi, että mies oli syyllistynyt lisäksi törkeään lapsenraiskaukseen, koska Salmisen on täytynyt uhrin ulkonäön perusteella pitää todennäköisenä, että kyseessä oli alle 16-vuotias lapsi. Hän ei ikää ollut selvittänyt. 

Oikeus myös arvioi, että rikoksen teko-olosuhteet olivat pelottavat, minkä takia teko oli omiaan aiheuttamaan erityistä kärsimystä. Oikeus piti tekoa kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Oikeus huomioi kokonaisuutta arvioidessa erityisesti sitä, että Salminen oli muuttanut kertomustaan tutkinnan edetessä vastaamaan rikostutkinnan tuloksia.

Lue myös:

    Uusimmat