Syyttäjä perustelee: tästä syystä Valkeakosken surma on tappo eikä murha

Syytetyn 19-vuotiaan miehen puolustus taas katsoo, ettei miehen tarkoitus ollut riistää uhrin henkeä.

Pirkanmaan käräjäoikeus käsittelee parhaillaan kesäkuussa Valkeakoskella tapahtunutta henkirikosta, jonka uhriksi joutui 15-vuotias tyttö. Syyttäjä vaatii 19-vuotiaalle miehelle rangaistusta taposta ja törkeästä lapsenraiskauksesta. Rikoksen uhrina kuolleen tytön omaiset sen sijaan katsovat, että mies tulisi tuomita murhasta.

MTV Uutiset kysyi syyttäjä Leena Koivuniemeltä, millä perusteella syyttäjä on katsonut syytetyn syyllistyneen murhan sijasta tappoon.

Syyte perustuu esitutkintaan, enkä ole löytänyt perusteita sellaisesta vakaasta harkinnasta, joka edellyttäisi murhan tunnusmerkistöä.

Syyttäjä vaatii alustavasti rikoksesta syytetylle miehelle 13 vuoden vankeusrangaistusta, mutta toteaa, että rangaistusvaatimus tarkentuu vielä istunnon edetessä.

Tapon lisäksi 19-vuotiasta miestä syytetään törkeästä lapsenraiskauksesta. Vaihtoehtoisena syytteenä on törkeä raiskaus siltä varalta, mikäli oikeudessa jää näyttämättä, että syytetty olisi ollut tietoinen 15-vuotiaan uhrin iästä.

Syyttäjän mukaan henkirikos ja seksuaalirikos ovat tapahtuneet peräjälkeen.

Puolustus: Ei tarkoittanut tappaa

Syytetyn puolustaja, asianajaja Eemeli Saras puolestaan kertoi MTV:lle, että puolustus myöntää seksuaalirikoksen tapahtuneen. Siitä on jonkin verran riitaisuutta, mikä rikosnimike on kyseessä.

Lisäksi syytetty kiistää, että hänen tarkoituksenaan on ollut riistää uhrin henki. Mies myöntää teon törkeänä pahoinpitelynä tai kuolemantuottamuksena.

Myöntää kyllä, että väkivaltaa on kohdistanut ja sen johdosta uhri on kuollut, Saras sanoo.

Seksuaalirikoksen osalta mies katsoo syyllistyneensä perusmuotoiseen raiskaukseen ja toissijaisesti törkeään raiskaukseen.

Oleellista on se, että olisiko vastaajan tullut ymmärtää, että kyse on alaikäisestä henkilöstä.

Puolustus kiistää myös uhrin omaisten näkemyksen siitä, että rikos olisi tehty vakaasti harkiten tai että se olisi tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Täytyy muistaa, että puhutaan henkirikoksesta, joka jo lähtökohtaisesti on vakava rikos. Nimenomaan sen nimikkeen sisällä katsotaan, että nimenomaan se teko, joka on siihen hengen menetykseen johtanut, ei ole ollut erityisen raaka ja julma. Oikeuden ratkaistavana on, että olisiko vastaajan tullut pitää vähintään todennäköisenä seurauksena tätä uhrin kuolemaa, Saras sanoo.

Saras kiistää myös, että syytetyn tekemät nettihaut muun muassa sarjamurhaajista, raiskaamisesta ja kuristamisesta liittyisivät tekoon.

Sinänsä riidatonta on, että hakuja on tehty, mutta toisaalta yhteiskunnassa laajemminkin true crime ja rikollisuus tuntuu kiinnostavan. Samaan tapaan asiakas on tietoja hakenut.

Saraksen mukaan on huomattava myös, että miehen kaikkia verkkohakuja ei oikeudessa käsitellä. Saraksen mukaan kyse on vain murto-osa kaikista hauista.

Oikeus antaa tapauksesta tuomionsa myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat