Täydellisyyden tavoittelu ei ole huono asia – joustamaton perfektionismi voi kuitenkin johtaa aikaansaamattomuuteen

Perfektionismia pidetään usein negatiivisena määritelmänä, mutta täydellisen lopputuloksen tavoittelu ei ole huono asia. Jos perfektionismi kuitenkin johtaa mustavalkoiseen ajatteluun ja haittaa ihmisen elämää, silloin käytösmalliin kannattaa puuttua.

Perfektionistina pidetään ihmistä, joka haluaa saavuttaa parhaan mahdollisen lopputuloksen, olipa kyse sitten kodin siivoamisesta tai työtehtävästä.

Huomenta Suomessa vierailleen henkilöstöjohtaja ja tietokirjailija Outi Sivosen mukaan ongelmaksi perfektionismi muodostuu, jos siihen liittyy joustamattomuutta.

– Joustamattomasta perfektionismista puhutaan, kun siihen liittyy mustavalkoista ajattelua. Esimerkiksi ajattelee, että lepään sitten, kun tämä on valmis, eikä siten, että lepään sitten, kun olen väsynyt.

– Jos ajattelee, että voimia säästämättä ja millä hinnalla hyvänsä lopputuloksen on oltava tietynlainen ja on vielä vahva käsitys siitä, mitä se tietynlainen lopputulos tarkoittaa, voi päätyä siihen, ettei sitä täydellistä lopputulosta koskaan tulekaan.

"Ihmisen on hankala määrittää, milloin jokin asia on valmis"

Sivosen mukaan edellä kuvattu tilanne voi johtaa siihen, ettei ihminen saa lopulta mitään aikaan tai valmiiksi.

– Joustamattoman perfektionismin voi huomata myös siitä, että ihmisen on hankala määrittää, milloin jokin asia on valmis, koska hän haluaisi hioa sitä loputtomiin. 

Siinä missä täydellisyyden tavoittelu voi olla joillekin positiivinen asia, on paljon heitä, joille se aiheuttaa ahdistusta.

– He ehkä kokevat, että ympäristö vaatii heiltä täydellisyyttä. Tämä käsitys tulee hyvin vahvasti tästä ajasta. Somessa luodaan käsitystä täydellisyydestä ja työelämässä korostuu itseohjautuvuus, mikä luo painetta siitä, että yksilön pitäisi yksin pystyä ihmetekoihin.

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta. Millä keinoin joustamattoman perfektionismin käytösmalleja voi muuttaa?

Lue myös:

    Uusimmat