THL: Ripuli ja seksitaudit turistien kiusallisimmat tuliaiset

Ripuli on edelleen suomalaisen turistin merkittävin terveysongelma. Suomalaisista viikon turistimatkalle osallistuvista 20–60 prosenttia sairastuu ripuliin Etelä-Aasiassa, Lähi-idässä ja Afrikassa. Euroopan puolella Välimeren seudulla riski on pienempi, mutta siellä useampi kuin joka kymmenes saa tämän kiusallisen matkakumppanin.

– Elintarvikkeiden ja käsien hygieniasta huolehtiminen ovat tärkeimmät ripulin ehkäisykeinot, tartuntatautilääkäri Marjo Vuorela Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sanoo.

– Olisi hyvä välttää kylmiä leikkeleitä, majoneesipohjaisia salaatteja, raakana, kylmänä tai haaleana tarjottavaa lihaa, kalaa tai kananmunia. Kylminä tarjottavia mereneläviä sekä pakkaamatonta maitoa, kermaa tai jäätelöä ei myöskään kannata käyttää. Juomissa käytettävät jääkuutiot on voitu valmistaa vedestä, joka ei ole puhdasta.

Toinen tavallinen turistien ongelma ovat erilaiset ihoinfektiot.

– Mitättömänkin näköiset haavat on puhdistettava huolellisesti runsaalla vedellä ja vähintään kosteuspyyhkeellä. Lämpimissä ja kuumissa oloissa tulehdusvaara on suuri. Trooppinen ilmasto ja aurinko sekä mahdolliset estolääkitykset voivat pahentaa jo olemassa olevia iho-ongelmia kuten psoriaasia, aknea, ekseemoja ja aurinkoihottumaa, Vuorela muistuttaa.

Kiusallisia ovat myös kasvojen herpesinfektiot, jotka voivat aktivoitua voimakkaan auringonvalon vaikutuksesta. Ihon sienitulehdukset ovat tavallisia kosteissa ja kuumissa oloissa.

Denguetapaukset kaksinkertaistuivat

Viime syksynä denguekuumeen kerrottiin levinneen Portugalille kuuluvalle Madeiran lomasaarelle. Denguekuumeen oireita ovat kovan kuumeen lisäksi päänsärky ja ihottuma. THL:n mukaan Suomessa todettiin viime vuonna 90 denguetapausta. Tämä on kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2011.

– Tätä sairautta ei voi estää rokotteella. Ainoa tapa vähentää tartunnan riskiä on suojautua hyttysten pistoilta maaseudulla ja kaupungeissa sekä pimeällä että päiväsaikaan. Kannattaa käyttää suojaavaa vaatetusta, hyönteiskarkotteita ja -verkkoja. Dengueviruksia levittävä hyttyslaji on sopeutunut kaupunkioloihin ja viihtyy myös sisätiloissa, Vuorela sanoo.

Vaikka tartuntoja saadaan jo Euroopan puolella, suuri osa denguetapauksista on edelleen peräisin Thaimaasta tai muualta Kaakkois-Aasiasta.

Malariaan on saatavilla tehokkaita estolääkityksiä, mutta silti todettiin Suomessa viime vuonna 45 malariatapausta.

– Malaria on hengenvaarallinen sairaus, joten estolääkitys on tärkeä muistaa aina trooppiseen Afrikkaan tai muille tautialueille matkustettaessa.

Sukupuolitauteja ulkomailta

Yleisimpiä ulkomaanmatkoilta tuotavia seksitauteja ovat edelleen klamydia, tippuri ja kuppa.

– Puolet Suomen tippuri- ja kuppatartunnoista tuodaan ulkomailta. Ulkomailta saaduista tippureista kolmasosa on hankittu Kaakkois-Aasiaan tehdyiltä matkoilta. Ainoa täysin varma keino välttää tartunta on pidättäytyä tilapäisistä seksisuhteista. Tilapäisissä seksisuhteissa on aina käytettävä kondomia, myös suuseksissä. Jos matkailijalla on ollut suojaamatonta seksiä tilapäisen seksikumppanin kanssa, on matkalta palattua hyvä hakeutua tutkimuksiin tartuntojen poissulkemiseksi. Tämä on tarpeellista, vaikka oireita ei olisikaan, Vuorela muistuttaa.

Katso Aino Huilajan juttu (Seitsemän uutiset 20.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat