Älä kellahda ruoan jälkeen sänkyyn! Kuvituskuva.Shutterstock
Päivän viimeisen aterian ja nukkumaanmenon väliin tulisi Hyden mukaan jättää kaksi ja puoli tuntia. Tämä perustuu jälleen ruoansulatusjärjestelmän toiminnan hidastumiseen iltaisin. Mikäli ihminen vetäytyy nukkumaan miltei suoraan ruokapöydästä, voi tuloksena olla ilmavaivoja ja turvotusta.
– Painonpudotuksessa ateriointien ajoitus voi olla jopa tärkeämpää kuin se, mitä syöt. Kalorien laskemiselle ei ole tarvetta, jos syömisaikoja rajoittaa, Hyde sanoo.
Hyde suosittelee litteää vatsaa tavoittelevien juomaan suoliston bakteerien tasapainoa ja ruoansulatusta parantavaa kefir-juomaa. Kefir on käynyttä lehmän- tai vuohenmaitoa, jonka sisältämä laktoosi muunnetaan valmistusprosessin aikana ruoansulatusta parantavaksi maitohapoksi. Kefir sopiikin myös laktoosi-intoleranssista kärsiville.
5. Syö monipuolisesti
Hyde muistuttaa, että turvotuksesta huolehtivat ihmiset voivat yksipuolistaa ruokavaliotaan, mikä saattaa johtaa esimerkiksi kuitujen liian vähäiseen saamiseen. Kuitujen riittävä saanti on olennaista suolen normaalin toiminnan kannalta.
– Jokaisen ihmisen suolistossa on arviolta puolitoista kiloa bakteereja, jotka huolehtivat terveydestämme. Bakteerit tarvitsevat kukoistaakseen erityyppisiä kasvikunnan tuotteita, Hyde sanoo.
6. Jätä gluteeni – väliaikaisesti
Jos maha tuntuu turvonneelta vielä tunteja pastan tai pizzan jälkeen, voi syy kivistykseen ja ilmavaivoihin löytyä viljoista löytyvästä gluteeni-proteiinista.
Hyde suosittelee herkkävatsaisia jättämään gluteenin ruokavaliosta kolmeksi viikoksi ja tarkastelemaan turvotuksen kehittymistä. Sen jälkeen ihmisen tulisi syödä jälleen gluteenia ja havainnoida, miten se vaikuttaa turvotukseen.
Toimintatapa auttaa ymmärtämään omaa kehoaan ja suunnittelemaan itselleen räätälöidyn ruokavalion.
7. Pidä ruokapäiväkirjaa
Hyde muistuttaa, että jokainen yksilö on erilainen, eivätkä kaikki ruokavaliot toimi jokaisella. Tämän vuoksi ruokapäiväkirjan pitäminen on järkevää.
Ruokapäiväkirjaan ihminen kirjoittaa, mitä ja milloin on syönyt, sekä kirjaa, milloin turvotus iskee. Näin syyllinen turvotukseen voi löytyä.
8. Syö hitaasti
Hotkiminen ei kannata. Kuvituskuva.Shutterstock
Pureskelemattoman ruoan päätyminen ruoansulatukseen voi aiheuttaa turvotusta. Syömisen ei pitäisikään tapahtua hotkien, vaan rauhallisesti sekä rennosti – sekä turvotuksen, painonhallinnan että nautinnon vuoksi.
Hyde kertoo, ettei sokerin vaikutuksista suoliston hyödyllisiin ja haitallisiin bakteereihin ole täsmällistä tietoa. Turvotusta välttelevien kannattaa hänen mukaansa kuitenkin nauttia sokeria lähinnä satunnaisena herkkuna.
Myös keinotekoisten makeuttajien välttäminen voi auttaa pyykkilautavatsan saavuttamisessa.
10. Käy lääkärissä
Jos edellä mainitut konstit eivät helpota ummetusta, suosittelee Hyde suuntaamaan lääkärin tai laillistetun ravitsemusterapeutin vastaanotolle. Jatkuva turvotus voi olla oire jostain vakavammasta, jopa munasarjasyövästä.