Tiesitkö tätä? Tämä Paavo Nurmen kultanäyttämö yhä käytössä Pariisin olympialaisissa

Pariisin kesäolympialaisia kilpaillaan suomalaisen urheiluhistorian kannalta merkittävissä maisemissa. Kisojen yhtenä näyttämönä toimii Stade Olympique Yves-du-Manoir, jolla Paavo Nurmi ylsi komeisiin saavutuksiin vuonna 1924.

Nurmi voitti Pariisin kisoissa 1924 peräti viisi olympiakultaa. Kuudes kultakin olisi ollut mahdollinen, mutta Suomen joukkueenjohto esti Nurmen osallistumisen 10 000 metrille. Uskomattomin temppu oli, kun Nurmi vei samana päivänä 1500 ja 5000 metrin kultamitalit saman päivän aikana. Kilpailuilla oli väliä vain tunnin verran. 

Nyt modernisoitu stadion on sata vuotta tämän suorituksen jälkeen jälleen käytössä, kun sillä pelataan Pariisin kisojen maahockey-turnaus.

Nurmi saavutti kisoissa olympiakullat 1500 ja 5000 metrin lisäksi 3000 metrin joukkuekisassa, maastojuoksun joukkuekisassa sekä maastojuoksun henkilökohtaisessa kilpailussa. Hän saavutti urallaan yhteensä yhdeksän olympiakultaa sekä kolme -hopeaa.

Myös Stade de Colombes -nimellä tunnetulla stadionilla kilpailtiin sata vuotta sitten useissa lajeissa. Mukana areenan ohjelmistossa oli yleisurheilun lisäksi pyöräily, ratsastus, miekkailu, voimistelu, nykyaikainen viisiottelu, rugby ja tennis. Stadionilla pelattiin myös jalkapalloturnauksen loppuottelu.

Lue myös:

    Uusimmat