Tietyn iän jälkeen oireettomien silmäsairauksien todennäköisyys kasvaa: "Voivat edetä pahoiksi"

Milloin olet viimeksi käynyt näöntarkastuksessa? Etenkin iän karttuessa säännölliset tarkastukset ovat tarpeen, ja niihin tulisi suhtautua yhtä vakavasti kuin säännöllisiin hammaslääkärin tarkastuksiin.

On tavallista, että näkö heikkenee hiljalleen huomaamatta ja optikolle tajuaa mennä vasta, kun läheinen ihminen huomauttaa sinun siristävän silmiäsi kaus katsoessasi.

Ihmisillä on aika hyvin mielessä, että hampaat kannattaa käydä tarkistuttamassa säännöllisesti. Toivoisin, että sama pätisi silmiin, kertoo Silmäaseman johtava optikko Petri Eskola.

Koska näkö usein heikkenee hyvin salakavalasti, voi näöntarkastus olla ainoa tapa huomata asia. Joskus näkö voi heiketä jo vuodessa edellisten lasien hankkimisesta.

Kahden vuoden välein

Eskola kertoo, että näöntarkastukseen kannattaa hakeutua aina, jos huomaa oireita näkemisessä, mutta muuten tutkimus olisi hyvä tehdä kahden vuoden välein.

Säännöllinen kahden vuoden tarkastusväli on erityisen tärkeä 40 vuotta täyttäneille ja vanhemmille.

Lähinäkö alkaa heikkenemään 40–50-vuotiaana. Se on osa ikääntymisen normaaleja fysiologisia muutoksia. Silmät vanhenevat siinä missä kehokin.

Yli 40-vuotiaiden on syytä käydä tarkastuksissa myös siksi, että oireettomien silmäsairauksien todennäköisyys kohoaa iän myötä.

Valtaosa silmäsairauksista on aluksi oireettomia, mutta voivat edetä pahoiksi. Pahimmillaan siinä vaiheessa, kun oireet alkavat, voidaan hoitaakin vain oireita. Kun sairaus huomataan ajoissa, voidaan sitä hoitaa tehokkaammin, Eskola painottaa.

Katso myös: Optikko neuvoo helpon keinon ehkäistä kuivia silmiä

Lue myös:

    Uusimmat